9789188345622_200x_vit-krysantemum

Vit krysantemum skildrar den koreanska befolkningens lidanden under den japanska ockupationen och kvinnornas situation under andra världskriget. Året är 1943 när Hana blir kidnappad av en japansk soldat. I generationer har kvinnorna fiskat för sin överlevnad och den dagen befinner hon sig tillsammans med sin syster på stranden för att hjälpa sin mor. Den japanska arméns grymhet är vida känd och Hana gömmer sin yngre syster Emi för att skydda henne. Det är sista gången de ser varandra.

Vi får följa Emi många år senare, hur hon mot slutet av sitt liv grubblar allt mer över vad som hände Hana och till sist berättar för sina barn om den familjehemlighet hon burit på i alla år. Samtidigt får vi också följa vad som faktiskt hände Hana. Hon förs till det japanskkontrollerade Manchuriet där hon blir en så kallad trösterska, en prostituerad vars uppgift är att underhålla och lindra anspänningen hos de hjältemodiga japanska soldaterna då de befinner sig i fält. Det hon får uppleva är en evighetslång serie av övergrepp. Till sist återvänder den soldat som tillfångatog henne. Han kan inte släppa tanken på Hana och tar henne med in i Mongoliets ödemarker. Han ser det som att de rymmer tillsammans för att skapa en ny tillvaro, men för Hana är det bara ännu en form av fångenskap.

Vit krysantemum bygger på verkliga händelser då hundratusentals koreanska kvinnor rövades bort och tvingades till prostitution av den japanska armén. Det är en verklighet som är svår att föreställa sig, men Mary Lynn Bracht levandegör de här kvinnornas öden och riktar ljuset mot övergrepp inte bara mot individer, utan också mot ett helt folk. Hon vill inte att vi ska glömma, för trots att det förflutna inte går att göra ogjort kan berättelsen skapa uppmärksamhet kring de kvinnor som lever i skuggan av eller blir offer för krig och konflikter i vår samtid.

I den här boken är det dock en fiktiv skildring av Hanas och Emis liv vi får följa. Det är två klart lysande karaktärer som är lätta att förstå sig på och inte minst att känna sympati för. De upplever situationer och umbäranden som sätter spår hos dem och det är gripande att följa deras öden. Mary Lynn Bracht lyckas väl med att skapa en skönlitterär berättelse, strukturen i boken är lyckad och hon presenterar en händelsekedja som gör att jag som läsare vill fortsätta framåt och få veta mer om vad som kommer att hända. Vit krysantemum är en viktig bok som bjuder på en brutal uppriktighet kring ett ämne som varit tabu i de berörda länderna under årtionden. Det är stundtals mycket obehaglig läsning, men samtidigt också en fin berättelse som framställer Hana som en modig ung kvinna som gör allt för att skydda dem hon älskar och uthärda den situation hon har hamnat i. Det är omöjligt att inte bli berörd av hennes historia.

Utgiven av: Bookmark förlag, 2018. I översättning av: Ylva Stålmarck

Finns hos Bokus och Adlibris

Betyg 4 av 5

2 reaktioner till “Vit krysantemum av Mary Lynn Bracht

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.