9789113082738_200x_aldrig-mer

Det är en verklighet som på sätt och vis kan vara svår att föreställa sig vi får ta del av i Sara Larssons nya thriller. Ämnet är trafficking och unga kvinnor från Östeuropa som säljs av sina familjer eller pojkvänner för att bli sexslavar i väst. Vi får följa Andreea som först hamnar i Spanien, men som sedan forslas vidare till Sverige. Hon äger ingenting, inte ens sin egen kropp. Flyktförsöken är lönlösa, hon har ingen chans att komma ifrån de hallickar som håller henne inlåst. Ändå bestämmer hon sig för att det måste få ett slut. Vi möter också socialarbetaren Patrik som försöker hjälpa de utsatta flickorna. På gatan möter han alla typer av människor, men när en man han trodde var en vanlig sexköpare plötsligt försvinner blir han betänksam. Han har svårt att släppa tanken på att någonting annat är på gång.

I Sverige finns även affärsmannen Ted som spelar ett högt dubbelspel, med fru och tre barn samtidigt som han regelbundet besöker utländska eskortflickor. En dag kommer ett lila brev som får honom att inse att någon känner till hans hemlighet.

Sara Larsson har skrivit en spänningsroman om ett ämne som är svårt att inte bli upprörd och bestört över. Trafficking är något som finns i Sverige liksom i alla andra länder, och trots fokus på jämställdhet verkar marknaden aldrig svika. Det väcker funderingar över hur mycket lättare det är att kränka och utnyttja en kvinna som är fattig, utsatt eller i beroendeställning. Det går tydligen till och med att rättfärdiga det med att hon behöver pengarna – som hon i realiteten ändå inte får behålla.

Spänningen kommer naturligt med det obehagliga ämnet, och Sara Larsson förvaltar känslan av obehag väl genom att skapa en tät intrig och berätta på ett medryckande sätt. Det finns en saklighet i hennes beskrivningar som gör det extra tydligt att det här är hämtat ur verkligheten. Jag uppskattar det förhållningssättet, då det blir så mycket mera gripande än om boken hade varit tårdrypande och sentimental. Nu blir det realistiskt och påtagligt på ett sätt som griper tag. Det är en brutal historia som är svår att värja sig emot som skildras i Aldrig mer.

Utgiven av: Norstedts förlag, 2018. 

Finns hos Bokus och Adlibris

Betyg 3+ av 5

2 reaktioner till “Aldrig mer av Sara Larsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.