9789188545732_200x_blodlokan

Sara bestämmer sig för att lämna Örebro för Stockholm, och får jobb på ett café. Hon har flera tunga händelser med sig i bagaget, hennes pappa omkom i en brand i familjens sommarstuga några månader tidigare och hon har även råkat ut för en våldtäkt. Väl på plats i huvudstaden är dock inte livet särskilt glamouröst. Att vara inneboende frestar på och jobbet är dåligt betalt. Så en dag dyker en ung kvinna vid namn Bella upp på Saras jobb. Hon erbjuder henne en tjänst på en framgångsrik PR- och eventbyrå. Snart blir de också vänner, varefter Sara lämnar hyresrummet och flyttar in i Bellas lyxiga lägenhet. Ett helt nytt liv tar sin början, fyllt av fester, glamour och mingel runt Stureplan. Men Sara saknar också sin pappa, och börjar gå igenom hans saker vid ett besök i barndomshemmet. Hon finner en stor mängd tidningsurklipp som alla handlar om maktmissbruk, skandaler och mörkläggning av olika högt uppsatta personers snedsprång. Det börjar hände konstiga saker i Saras omgivning, och hon blir allt mer osäker på om hon kan lita på sig själv. Vad hände egentligen med hennes pappa, och vilka ligger bakom alla obehagliga incidenter i hennes eget liv?

Louise Boije af Gennäs är en välkänd och etablerad romanförfattare, men här har hon valt att byta genre och Blodlokan är första delen i Motståndstrilogin. Det är en rafflande thriller fylld av spänning och konspirationsteorier. Boken innehåller utdrag ur en rad verkliga artiklar av grävande journalister som här blandas med fiktion på ett sätt som verkligen får läsaren att undra vad som pågår under ytan på det svenska maktmaskineriet. Boken är en smula kontroversiell på det sättet, och det är inte utan att jag får lite samma känsla som när jag läste de första böckerna i Stieg Larssons Millenniumserie.

Författaren fokuserar på sin huvudperson Sara genom hela berättelsen, och det är uteslutande hennes version av händelseförloppet vi får följa. Hon är en helt vanlig tjej med en katt och flera tragedier i sitt förflutna, enkel att relatera till och till synes oskyldigt indragen i händelser som styrs av andra. Hon är smart, men samtidigt ganska naiv. Hon får också anledning att undra om hon verkligen kan lita på sin omgivning och det är ett av bokens främsta spänningsmoment.

Visst är det rafflande läsning som bjuds i den här boken, men det finns också stunder när det kanske blir lite för mycket för att jag ska tro att det är sant. Författaren vet dock hur hon ska göra för att behålla mitt intresse, och boken är verkligen svår att lägga ifrån sig. Varje kapitel avslutas med någonting som gör att jag med andan i halsen måste läsa vidare. Det händer någonting precis hela tiden, och boken har befriats från allt vad transportsträckor heter. Som fantast när det gäller deckare och thrillers är det här en bok som är ett absolut måste att läsa i vår, och om Louise Boije af Gennäs lyckas hålla intrigen flytande genom hela serien kommer det att även fortsättningsvis bli riktigt bra.

Utgiven av: Bookmark förlag, 2018.

Finns hos Bokus och Adlibris

Betyg 4 av 5

6 reaktioner till “Blodlokan av Louise Boije af Gennäs

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.