9789100168735_200x_en-sax-i-hjartat

Året är 1957 och det är mitt i sommaren. Hettan vilar tung över lilla Eneby i Småland. Men när stockholmskans Hannah Lönn gör entré i sin folkvagn blir det liv och rörelse på bygden. Byborna har knappast skådat ett sådant sällsamt fruntimmer, hon både röker och har körkort. Som om det inte vore nog är hon också yrkesverksam, och inte duger det att kalla Hannah Lönn för sömmerska – kläddesigner, det är vad hon är.

Hannah Lönn har kommit till Eneby för att besöka sin faster Lilly. Vistelsen bjuder på en lång rad kafferep och skvallerstunder, men byborna har sällan mycket att prata om mer än de lokala skandaler de lyckats få nys om. Så en dag hittas Asta Grankvist mördad med en sax i hjärtat. Plötsligt försätts hela samhället i skräck, samtidigt som nyfikenheten tar överhand inför denna sensation. Att någon utifrån måste ligga bakom det bestialiska dådet, det är man rörande överens om. Plötsligt blir alla såta vänner, för ingen vill att byns hemligheter ska avslöjas för utomstående. Inte för att man direkt sörjer Asta Grankvist, hon kunde vara ett riktigt rivjärn och samtidigt moralens främsta väktare. Hannah Lönn får genom sin infödda faster Lilly unik inblick i allt vad som pågår under ytan i lilla Eneby, och snart är hon fast besluten att själv försöka ta reda på vem det var som mördade Asta.

En sax i hjärtat är en charmig retrodeckare där såväl handling som beskrivningen av Hannahs stora last vaniljhjärtan väcker mersmak. Huvudpersonen, Hannah Lönn, är både färgstark och fängslande, typiskt en sådan karaktär som man fastnar för och gärna följer. Hon slår ner som en bomb i Eneby, men tar det hela med ro. I alla fall så länge hon får sina cigaretter och vaniljhjärtan. Det är en klassisk pusseldeckare som både tidsmässigt och stilmässigt för tankarna till Maria Langs böcker, och dessutom är berättelsen kryddad med en stor dos humor och spetsiga skildringar av såväl människor som omgivningar. Eneby kan framstå som en sömnig håla vid första anblick, men här pågår både det ena och det andra.

Marie Bengts har i sin bok lyckats komponera en spännande intrig, och samtidigt också fångat kontrasten och krocken mellan storstadskvinnan Hannah och landsortsbefolkningen. De betraktar varandra med lika delar fascination och misstänksamhet, men som utomstående blir också Hannah den perfekta berättarrösten. Jag gillar verkligen sättet En sax i hjärtat är skriven på, och boken tillhör helt klart en av mina favoriter hittills i år. Det enda som gör att jag inte riktigt kan ge den mitt högsta betyg är att den kanske är lite för lång och omständlig. Den hade tjänat på att kortas ned en liten aning.

Utgiven av: Albert Bonniers förlag, 2017.

Kan köpas hos Bokus och Adlibris

Betyg 4 av 5

8 reaktioner till “En sax i hjärtat av Marie Bengts

  1. Den här har jag varit nyfiken på och hoppades få ett recensionsexemplar av. Nu blev det inte så och eftersom jag har en hel del annat att läsa väntar jag med att införskaffa den. Kanske. Om du tycker att den känns för lång gör även jag det, troligen…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.