Relationen mellan Roy och hans bror Carl har alltid varit speciell. Sedan den dagen då föräldrarna körde ut för ett stup har Roy tagit ansvar, och sanningen att säga har han skyddat sin yngre bror genom hela livet. Men det finns det som ligger bortom Roys kontroll, och trots att han är beredd att ta en kula för Carl kan han inte rädda brodern från sig själv.

Handlingen tar sin början när Carl återvänder till hemorten med sin nya fru och en storslagen plan för ett hotellkomplex. Roy driver en bensinmack och verkstaden han övertog efter farbrodern, där stannar hans ambitioner. De är olika som natt och dag, men det förflutna binder dem samman likt en gordisk knut; det enda sättet att frigöra sig är med ett hugg som kapar alla band. Båda vet att det aldrig kommer att ske, och när vintern drar in över de norska fjällmassiven inleds en händelsekedja som kommer att pröva tesen att blod är tjockare än vatten till det yttersta.

Kungariket är en fristående thriller av den norske spänningsförfattaren Jo Nesbø. Steget bort från serien om Harry Hole är långt, men det psykologiska djupet kring karaktärernas drivkrafter är detsamma. Livet i den norska glesbygden är stundtals hårt och prövande. Medan snömängderna bäddar in berg och dalar i ett oskuldsfullt bomullstäcke stängs dörren om invånarna och alla deras hemligheter, det är den perfekta platsen för den som vill undvika insyn i privatlivet. Samtidigt färdas ryktena med vindens hastighet och vissa händelser kan aldrig suddas ut ur minnet, trots distans i form av både tid och avstånd. Kungariket skildrar ett komplext broderskap och präglas av ett triangeldrama, men framförallt är det en bok där den största fällan är gränsdragningsproblematiken och den goda intentionen, för hur långt kan egentligen en människa gå i tron att han gör det rätta? Det är den stora frågeställningen i Nesbøs lågintensiva bladvändare om att ta kontrollen och skapa sig ett eget kungarike på jorden.

Utgiven av Albert Bonniers förlag, 2020. I översättning av Per Olaisen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.