Foto: Eva Lindblad

Berätta lite om din nya bok Höstmorden. Vad blir Jessica Jackson inblandad i den här gången? 

▪️Jag gillar att göra det lite svårt för mina karaktärer och den här gången har jag satt Jessica på ett riktigt eldprov. Hon ska utreda ett gammalt försvinnande samtidigt som det händer mörka saker på ön som hon blir tvungen att ta tag i. Ett gäng med ungdomar bryter sig in i en sommarstuga och en av dem hittar en mördad kvinna i källaren. De flyr hals över huvud men när de återvänder nästa dag finns inget spår efter den döda kroppen. Det är den klassiska gåtan med ”offret som försvinner.” Så det är dubbla försvinnanden kan man säga.

Det här är tredje boken i Mörköserien. Var hittar du all din inspiration och vad är det som är så speciellt med ostkusten och trakterna kring Vimmerby?

▪️Jag älskar den småländska naturen, de små byarna och samhällena. Det ger en bra kuliss till mörka historier. Och sedan är det min gamla hembygd som jag gillar att återvända till i mina deckare.

Dina böcker är även mycket populära i ljudboksformatet. Vad är ditt bästa tips till den som vill skriva lyssnarvänligt? 

▪️Jag tycker inte man ska fundera så mycket på att anpassa sig till att skriva för ljud. Det handlar om att fånga läsaren och ha ett effektivt tempo i berättandet. Det gäller både för ljudböcker och pappersböcker. En del hävdar att man ska ha få karaktärer och undvika parallella historier med tidshopp. Men det finns utmärkta exempel på böcker som är fulla av sådana berättargrepp och som är fantastiska ljudböcker. Det enda man får vara lite vaksam på är att vara tydlig vid övergångarna. Har man en bra story och ett bra tempo funkar det i alla format.

Vilka böcker är dina ”måsten” att läsa i höst? 

▪️Det kommer så otroligt mycket bra böcker och det är en ren lyx att sitta och göra listor på alla som jag ska läsa eller lyssna på i höst. Men om jag ska välja ut några så är det Tove Alsterdals ”Rotvälta”, Moa Gammel Ginsburgs ”Gertrud” och Jørn Lier Horsts ”Illviljan”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.