Den röde hanen är Anna Granlunds spänningsdebut och bokens handling kretsar kring Östermalms brandstation. Under en utryckning upphör en av brandmännens utrustning att fungera och när det står klart att det verkar handla om sabotage växer incidenten till en anstiftan till mord. Brandmästare Stefan Berg tvingas hantera tryckt stämning och osäkerhet, för ingen vet vem som egentligen var det tilltänkta offret. Men det slutar inte där, för innan det avslöjas vem som ligger bakom brottet riskerar fler att råka illa ut.

Bokens huvudkaraktär Jessica Frank är nyanställd vid brandstationen i rollen som brandingenjör. Efter en traumatisk arbetsplatsolycka har hon lämnat själva brandhärden och arbetar nu med andra sysslor inom kåren. Stefan och hon finner varandra och resonerar allt mer förtroligt kring det inträffade, för från sin position i den sammansvetsade gruppens utkant har Jessica en ovärderlig möjlighet att se och höra sådant som avviker.

Anna Granlund skildrar brandkårens arbete med allt från bränder till trafikolyckor på ett detaljerat men ändå naturligt sätt, det är upplysande men ändå medryckande. Bitvis tenderar dock handlingen att kretsa mer kring Jessica och hennes privatliv. Det är förvisso en välskriven skildring av hur det förflutna drar ner hennes självkänsla och svårigheten i att lita på människor efter att man har blivit bränd, men den delen av berättelsen tar över lite väl mycket och spänningsintrigen hamnar i skymundan.

En spänningsroman med en brandstation i fokus är något helt nytt och dramatiken som följer med valet av en sådan miljö gör sig väldigt bra som scen för ett mysterium, därför är det en läsvärd bok för den som vill ha något som sticker ut i mängden.

Utgiven av: Southside Stories, 2020.

Betyg: 3+ av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.