Förra årets mest sålda bok var En bur av guld, Camilla Läckbergs första bok om Faye. Nu är hon tillbaka och Faye tvingas ännu en gång tackla tuffa motgångar. Någon försöker köpa upp hennes flaggskepp, företaget Revenge, och hon misstänker att det finns en koppling till exmaken Jack som just nu avtjänar fängelsestraffet för mordet på dottern Julienne. Samtidigt har Faye funnit kärleken på nytt och distaheras av medföljande känslostormar. Men hennes inre mörker är aldrig långt borta och strax under ytan lurar barndomsminnen som i allra högsta grad präglat henne till att bli både beräknande och driven. Hon kommer alltid att göra det som krävs för att krossa den som hotar henne.

Camilla Läckberg fortsätter i Vingar av silver på det inslagna spåret och bjuder på en åttiotalsinspirerad och ganska utmanande thriller. Det är syndigt, lyxigt och brutalt, med ett tydligt tema om systerskap. Läckberg sätter ner foten (eller snarare stilettklacken) mot patriarkatet och förser Faye med en provokativ ton och klassiska manliga statussymboler i syfte att skapa en egen feministisk ikon med egna pengar och stor makt.

Det finns en trovärdighet i att hårda nypor är vad som krävs i den värld som beskrivs och jag förstår både budskapet och underhållningsvärdet i det Läckberg skriver, men intrigen lever inte upp till förväntningarna.
Dialogen är förvisso rapp, men scenerna når aldrig det djup jag hoppas på. Jag anar i ett tidigt skede vad som är på väg att hända och överraskningsmomenten som bygger en lyckad thriller uteblir. Visst är Vingar av silver vågad, världsvan och vidsynt, men en  tunn spänningsintrig drar tyvärr ner helhetsintrycket.

Utgiven av: Bokförlaget Forum/Ester Bonnier, 2020.

Betyg 3 av 5

3 reaktioner till “Recension: Vingar av silver av Camilla Läckberg

  1. Gillar visserligen böckerna som underhållning, men är det bara jag som upptäckt att dottern Julienne helt plötsligt blivit yngre? Hon var 7 år i slutet av ”En bur av guld” och i denna var hon (2 år senare) endast 6 år. Verka omöjligt att missa vid korrekturläsing, eller? 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.