Mittvatten är den tredje delen i Arne Dahls spänningsserie om Sam Berger och Molly Blom och handlingen tar vid strax efter de händelser som utspelade sig i Utmarker, den förra boken i sviten. Molly Blom ligger i koma och Sam Berger är anklagad för mord. Han uppmanas bege sig till ett specialbyggt skyddat boende på en ensligt belägen ö i Stockholms skärgård i väntan på nästa steg i händelseutvecklingen. Vad Berger inte vet är att ett terrordåd planeras och att skärgårdsön är en bricka i ett större spel där han både är under kontroll men också förväntas spela en roll.

Det går verkligen inte att lita på någon i Arne Dahls bok Mittvatten och det oförutsägbara är en del av tjusningen. Det är omöjligt att ana vilka vändningar som lurar runt hörnet eller att skilja vän från fiende. Sam och Molly är fortfarande pjäser i någon annans schackspel, men egna initiativ bryter samtidigt det mönstret. Arne Dahl skriver stilsäkert och drivet med en djuplodande tanke bakom varje detalj; titeln Mittvatten är exempelvis ingen slumpmässigt vald rubrik utan ett namn med djup förankring i handlingen. Jag imponeras av de många olika planen i berättandet, men kan tycka att själva intrigen är dras lite väl många varv och balanserar farligt nära randen till det osannolika. Men underhållningsvärdet går inte att bortse ifrån.

Utgiven av: Albert Bonniers förlag, 2018. Pocket: Månpocket, 2019.

Betyg 3 av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.