Albatross är den första boken i en helt ny serie av Ann Cleeves. Skådeplatsen är Devon och där får vi följa Matthew Venn som återvänt till sina hemtrakter för att börja arbeta som mordutredare. Efter uppbrottet från sin frikyrkliga familj är han dock en helt annan person och kontrasten till det förflutna är inte alltid friktionsfri; han bedöms stundtals utifrån sitt ursprung snarare än sin yrkesprofession, vilket är frustrerande.

När en död man påträffas på stranden får Matthew sitt första riktigt stora fall i distriktet Two Rivers. Mannen förefaller ha dött under oklara omständigheter och även hans identitet är okänd, men en mycket signifikant tatuering föreställande en albatross blir ändå en god ledtråd till vem han var. Nu gäller det bara att även finna hans mördare.

Även om Ann Cleeves skriver om nya karaktärer känns hennes stil och uttryck igen från tidigare bokserier om Jimmy Perez vid Shetlandspolisen och kommissarie Vera Stanhope. Det är helt vanliga människor som står i centrum och författaren är noga med att alltid teckna karaktärerna väl och att skildra människorna bakom brotten. Hon jobbar mycket med gråskalan mellan det onda och det goda i människorna och djupdyker när det gäller utforskandet av deras drivkrafter. Realism är ofta ett nyckelord när det gäller Ann Cleeves deckare, så även här. Spänningsmässigt tycker jag dock att det aldrig riktigt lyfter. Albatrossen är helt klart läsvärd, men kanske mer av en intressant introduktion till Matthew Venn och de andra nya karaktärerna än en riktig nagelbitare.

Utgiven av Albert Bonniers förlag, 2020. I översättning av Jan Järnebrand.

Betyg 3+ av 5

En reaktion till “Recension: Albatross av Ann Cleeves

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.