9789177950950_200x_angelika

Mikaela har alltid haft en komplicerad relation till systern Angelika. De lever olika liv, har olika värderingar. Den typiska rivaliteten syskon emellan har ofta fått Mikaela att rynka på näsan åt Angelikas livsval, samtidigt som hon känner en viss avundsjuka. Hur kan Angelika som alltid har varit familjens rebell välja att gifta sig med en nästan tjugo år äldre man och bli lyxhustru i England? Hon kan inte förstå hur Angelika står ut med att fylla dagarna med yoga medan städerskan och trädgårdsmästaren sköter hemmet, samtidigt som Mikaela drömmer om att få lite tid för sig själv i en kravfyllda vardag med små barn och sjukliga föräldrar.

När Thomas ringer och säger att Angelika är borta blir hon förvånad, mest därför att Angelika har lämnat dottern Olivia kvar hos Thomas. Samtidigt känner Mikaela att det är så typiskt, att Angelika aldrig riktigt bryr sig om hur hennes vägval påverkar omgivningen. Tillsammans med deras pappa reser Mikaela till England och väl på plats drabbas hon av onda aningar. Tänk om Angelika inte har försvunnit frivilligt?

Angelika är en psykologisk spänningsroman om en kvinnas försvinnande. Bit för bit lär vi känna Angelika, Mikaela och Thomas. Berättarperspektivet skiftar mellan dessa tre karaktärer, ett grepp som inte är ovanligt inom spänningslitteraturen men där Karin Valtersson lyckas bättre än de flesta. Författaren har också en väl utvecklad stil och ton i sitt språk som höjer berättelsen och bidrar till att skapa ett krypande obehag, trots att skildringarna är relativt lågmälda. Syskonrelationen, detta starka band som trots meningsskiljaktigheter och besvikelser gör att Mikaela fortsätter söka efter Angelika när alla andra har gett upp, återges på ett intressant sätt och ramar in berättelsen. Inom en genre där många böcker skrivs efter ett likartat recept känns Karin Valterssons spänningsroman om Angelika originell, vilket gör boken till en mycket intressant debut.

Utgiven av: Bokförlaget Polaris, 2019. 

Finns hos: Bokus & Adlibris 

Betyg: 4 av 5

2 reaktioner till “Angelika av Karin Valtersson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.