veckans-topplista

Till helgen går Crimtime Göteborg av stapeln som en del av årets Bokmässa. I samband med deckarfestivalen delas årets priser i Crimetime Specsavers Awards olika kategorier ut till svenska deckarförfattare. Vad passar då bättre än att lista våra egna favoriter bland årets lästa deckare (hittills)? Jag väljer att ge min lista en liten twist och fokuserar därför på de fem bästa nya författarnamnen jag har upptäckt under året.

  1. Stina Jackson debuterade i början av sommaren med Silvervägen. Jag kan knappt bärga mig förrän jag får läsa mer av henne!
  2. Louise Boije af Gennäs är egentligen ett etablerat namn inom svensk litteratur, men i januari kom hennes första thriller Blodlokan och nu i september fortsättningen, Skendöda. Böckerna ingår i en planerad trilogi som för tankarna till Millenniumböckerna.
  3. Pascal Engman debuterade 2017 med boken Patrioterna, men jag läste den alldeles nyligen. Han är just nu aktuell med sin andra bok, Eldslandet. Båda böckerna är riktiga bladvändare som utspelar sig i ett rasande tempo.
  4. Anna Bågstam har tidigare skrivit för deckare som direkt blev ljudbok, men i våras kom hennes första ”riktiga” deckare – Ögonvittnet. Jag längtar redan tillbaka till Österlen där boken utspelar sig.
  5. Maria Adolfssons första bok Felsteg är något utöver det vanlig eftersom hon har skapat en helt unik, fiktiv miljö för sin handling. Doggerland är en ögrupp i Nordsjön och där möts det bästa (och det värsta) från nordisk och brittisk deckartradition.

Idag bjuder jag också på en bubblare. Christina Erikson har skrivit flera böcker tidigare, men det är med nya boken Din vän Forsete hon spås få sitt stora genombrott. Jag delar den uppfattningen, för boken är både välskriven och väldigt spännande!

 

 

 

Crimetime Specsavers Awards hemsida kan du läsa mer om vilka böcker som nominerade till och vann pris i olika kategorier.

20 reaktioner till “Veckans topplista v. 39 – Crimetime: Bästa svenska deckare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.