9789164205858_200x_parlfarmen

Vi är många som älskade Liza Marklunds deckarserie om journalisten Annika Bengtzon. Nu är författaren tillbaka med en ny bok, men den här gången bjuder hon på något helt annat. Pärlfarmen är en spänningsroman om den unga Kiona som växer upp på atollön Manihiki, belägen i södra delarna av Stilla havet.

Det börjar med att en ensam seglare råkar ut för en cyklon och hamnar ur kurs. Svårt skadad fiskas han upp av lokalbefolkningen och blir omhändertagen av Kionas mamma Evelyn som är traktens enda sjuksköterska. Mannen visar sig vara svensk, hans namn är Erik Bergman. Kiona och hennes familj inser snart att han inte kommer kunna lämna dem inom överskådlig tid på grund av de dåliga kommunikationerna, och Erik Bergman verkar dessutom inte särskilt angelägen om att återvända till sitt gamla liv. Tvärtom verkar han vara på flykt undan något. De flesta på ön livnär sig på pärlfiske, Kiona och hennes syskon fridyker efter fångsten och är väl insatta i själva hantverket med att fiska pärlor. Vad de däremot är sämre på är siffror och räkenskaper. När det visar sig att Erik har en hög examen inom ekonomi blir han en tillgång för alla småföretagare på orten.

Kiona finner Erik mystisk, han är blek och på många sätt annorlunda mot den slutna krets av människor hon är uppvuxen med. Tids nog växer dock känslorna, hon inser att Erik är hennes stora kärlek och de får två barn tillsammans. Plötsligt en dag närmar sig en okänd yacht öarna och Erik inser att det liv han flydde ifrån har kommit ikapp honom. Han ber Kiona att gömma sig själv och barnen, om männen i båten får veta att de är hans familj svävar de i stor fara. De tar Erik med sig och Kiona blir ensam kvar med barnen och en väska innehållande en stor summa amerikanska dollar. Trots att hon aldrig tidigare har lämnat Manihiki och därmed inte har några erfarenheter av världen utanför bestämmer hon sig för att ge sig av och leta efter Erik. Hon är övertygad om att hon tids nog kommer hitta honom igen, även om hon måste resa jorden runt för att finna honom. Men vägen visar sig vara både krokig och farofylld.

Pärlfarmen är en smått fantastisk berättelse om en ung kvinnas öde och alla de svårigheter som följer då mannen hon förälskar sig i visar sig vara involverad i skrupelfria affärer där ett människoliv inte är någonting jämfört med de ekonomiska värden som står på spel. Ibland kan jag känna att det blir en smula overkligt, men samtidigt skriver Liza Marklund med stor empati och värme om sin hjältinna Kiona, vilket gör att jag vill fortsätta följa hennes öde.

En av bokens främsta styrkor är de fantastiska miljöbeskrivningarna av livet på den lilla atollen som ingår i Cooköarna. Författaren fångar på ett förträffligt sätt Kionas passion för pärlfisket, men också henne längtan efter att lämna ön och se världen. Hon är uppväxt på en mycket isolerad plats, men influenser utifrån når ibland Manihiki – inte minst i form av böcker. Jag tycker väldigt mycket om hur författaren beskriver att Kiona lever sig in i litteraturen, hennes favoritbok är Svärdet och spiran av Ken Follett. Den får Kiona att drömma om att en dag komma till England för att se de storslagna gotiska katedralbyggen som beskrivs i romanen. Pärlfarmen utspelar sig under tidigt 1990-tal och referenser till film, litteratur och politiska händelser utgör tidsmarkörer som stärker känslan för tidsepoken. Liza Marklund är också en mästare på att beskriva en ung kvinnas känslor och kval. Kionas längtan efter att få se världen är ett starkt vägande skäl till att hon bestämmer sig för att lämna ön och ge sig av på jakt efter sin försvunne man, men hon lider också av känslan av att hon inte riktigt passar in på Manihiki. En känsla som har förstärkts efter att hennes syster dog under en dykning.

Det är både roligt och intressant att läsa en annan typ av skönlitteratur än den vi är van vid att Liza Marklund levererar. Det märks att hon är en iakttagare och den journalistiska erfarenheten av att kunna förmedla intryck och fakta kommer väl till pass även här. Hennes sätt att levandegöra karaktärer och platser engagerar mig som läsare och berättelsen utvecklar sig till något utöver det vanliga. Pärlfarmen rymmer många ingredienser; kärlek, svek, dramatik och spänning, vilket gör att boken lämnar ett starkt avtryck. Jag ser fram emot att läsa fler fiktiva berättelser med inspiration från Liza Marklunds erfarenheter och resor runtom i världen, för i Pärlfarmen visar det sig vara ett mycket lyckat koncept.

Utgiven av: Piratförlaget, 2018.

Finns hos: BokusAdlibrisAkademibokhandeln 

Betyg 4 av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.