9789100177164_200x_outsidern

Stephen King har i årtionden hyllats som skräckens mästare och har en rad kultförklarade böcker i bagaget. På senare år har han även skrivit kriminalromaner och hans senaste bok Outsidern kan sägas vara en slags kombination av båda dessa genrer. Ondskan i sin renaste form är den karaktäristiska huvudrollsinnehavaren.

Det börjar med att en pojke hittas mördad. Han har åsamkats de mest vidriga skador och utsatts för sexuella övergrepp. Poliserna som utreder brottet kan inte erinra sig något liknande fall under alla år de har varit verksamma. Det måste vara en sjuk människa som ligger bakom, det är de alla överens om. När vittnen pekar ut basebolltränaren Terry Maitland blir hela staden chockad. Han har alltid framstått som en hygglig karl som tjänat som förebild för många ungdomar som varit aktiva inom idrotten. Utredaren Ralph Anderson känner hur det vänder sig i magen av avsky, Terry Maitland har till och med tränar hans egna barn. Invånarna i Flint City är lamslagna av det faktum att en människa mitt ibland dem har burit på en sådan ondska. Terry Maitland hävdar dock bestämt att han är oskyldig, att han i själva verket befann sig många mil därifrån. Bevisningen är dock bindande, ända till polisen ser hans ansikte på fotografier tagna vid det evenemang Maitland säger sig ha deltagit i. Hur kan en människa befinna sig på två platser samtidigt?

Stephen King målar upp ett skräckscenario, vilket är hans paradgren. Det som gör den här boken speciell är att det är en vanlig människa som tycks vara förövaren. Författaren bygger mycket av den obehagliga stämningen i boken på den misstro som breder ut sig i samhället när en väl ansedd och omtyckt man visar sig vara ett monster. Människorna i hans omgivning kan inte förstå hur de har kunnat undgå att se den sidan hos Terry Maitland. De rubbas i sin trygghet och konsekvenserna av gripandet bildar ringar på vattnet. Snart har flera personer dött av orsaker som kan kopplas direkt till fallet och familjer runt om i Flint City slås i spillror. Stephen King visar hur en tragedi inte bara drabbar de som är direkt inblandade, han låter oss också ta del av alla de människor runtomkring som påverkas.

Det märks att författaren kan sin sak, berättelsen är välkomponerad. Stephen King skriver medryckande och avslutar alltid i rätt tid för att dra största möjliga nytta av dramatiken och därmed tvinga mig att läsa ett kapitel till för att få svar. Berättartekniken är skicklig, men boken hade kunnat vara något kortare. Inledningsvis ter sig Outsidern som en helt vanlig kriminalroman, men med Stephen King kan man räkna med att det kommer mer. Ralph Anderson får tids nog hjälp av en kollega till Bill Hodges, känd från bl a Mr Mercedes, att försöka lösa gåtan kring hur Terry Maitland kan ha varit på två platser samtidigt, men han tvingas också inse att allt kanske inte har en naturlig förklaring. Den som hoppas att Outsidern ska framkalla rysningar i höstmörkret kommer inte bli besviken, Stephen King levererar.

Utgiven av: Albert Bonniers förlag, 2018. I översättning av: John-Henri Holmberg.

Finns hos: BokusAdlibrisAkademibokhandeln

Betyg: 4 av 5

2 reaktioner till “Outsidern av Stephen King

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.