veckans-topplista

Veckans topplista är tillbaka efter sommaruppehållet och idag är temat Årets bok 2018. Tolv böcker är nominerade till priset och röstningen pågår fram till slutet av augusti. Jag har samlat listan med alla titlar här. Där finns också länkar till recensioner av de åtta böcker jag hittills har läst. Idag tänkte jag att vi skulle fokusera på topp fem bland de titlar vi läst alternativt topp fem vi vill läsa. Här kommer mina favoriter (hittills).

  1. Det är jämnt i toppen. Mina två favoriter är Husdjuret av Camilla Grebe och
  2. Annabelle av Lina Bengtsdotter. Två deckare som har det där lilla extra när det kommer till atmosfär, gestaltning och väl underbyggda miljöbeskrivningar.
  3. Koka björn av Mikael Niemi har också seglat upp som en favorit hos mig. Det är en karismatisk skildring av Norrland och den kände predikanten Lars Levi Læstadius liv som återges, kryddat med ett mysterium.
  4. 1793 av Niklas Natt och Dag är en riktigt mörk historia som utspelar sig i det gustavianska Stockholm. Det är en bok som levandegör historien och det är en skitig och brutal verklighet vi får ta del av.
  5. Sist men inte minst, Stanna hos mig av Ayobami Adebayo är en gripande roman som tar oss med till en annan del av världen, nämligen Nigeria. Trots avstånd rent geografiskt såväl som kulturellt är det så lätt att känna med huvudpersonen Yejide i alla de sorger hon upplever.

Men, tänker ni, Kvinnan i fönstret av A J Finn som jag hyllat så, borde inte den finnas med här? Kanske, det är en riktigt rafflade thriller, men jag tycker inte riktigt att den är Årets bok med stort utropstecken. Av de fyra titlar jag har kvar att läsa prioriterar jag Den svavelgula himlen av Kjell Westö och Mischling av Affinity Konar. Båda lockar och det ska bli intressant att se om de lever upp till mina förväntningar.

 

 

24 reaktioner till “Veckans topplista v.32 – Årets bok 2018

  1. Du har fokus på deckare av naturliga skäl. Koka björn och Stanna hos mig är med på min lista annars har jag andra. Stanna hos mig har jag läst och den var gripande och riktigt bra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.