9789137152288_200x_falska-vanner

Jane Harper gjorde förra året stor succé med sin thrillerdebut Hetta. Nu får vi återigen följa med hennes huvudperson kommissarie Aaron Falk ut i den australiensiska vildmarken i jakten på en försvunnen kvinna. Fem kvinnor har av företaget de jobbar åt skickats ut i bergen på en vandringstur. Syftet är att skapa bättre sammanhållning inom gruppen. De går vilse och en sökinsats inleds. När de väl återvänder, omtumlade men mestadels oskadda, är det dock en av dem som saknas. Ingen vet var Alice är, och Aaron Falk har all anledning att känna oro då hon var hans kontakt i den utredning som pågår mot företaget i fråga.

Vi som läsare får följa sökinsatsen efter Alice parallellt med händelserna som ägde rum innan de fyra andra kvinnorna återvänder. Det visar sig att rivaliteten mellan kvinnorna var stor och att tiden ute i vildmarken kryddats av en rad intriger. Alice var ingen vänlig själ, hon var ambitiös och tvekade inte att trampa på andra för att nå dit hon själv ville. Hon hade heller inga vänliga ord till övers för dem hon ansåg svaga. Hennes spårlösa försvinnande ute i skogen väcker många frågetecken, både kring vart hon har tagit vägen och om kvinnorna talar sanning –  eller är det kanske i själva verket någon helt utomstående som har tagit henne?

Jane Harper har skrivit en bok som på sätt och vis för tankarna till klassiska pusseldeckare där någon inom en begränsad grupp av individer troligen är mördaren. Hon har dock valt att addera fem manliga kollegor som också är på teambuilding i samma område samt en ökänd kvinnomördare som många år tidigare hade sitt tillhåll i bergen, så riktigt säkra på vilket öde har Alice mött kan vi inte vara förrän på allra sista sidan. Det är dock något med det isolerade läget som ringar in en viss grupp människor som passar väldigt bra för en psykologisk thriller, tanken på att en i gänget är en mördare skrämmer och skapar en känsla av opålitlighet. Just den psykologiska spänningen är också något som författaren använder sig mycket av och det på ett skickligt sätt, hon väver långsamt samman en bild som blir allt mer detaljerad och avslöjande. Flera av kvinnorna har hemligheter och sidor som de kanske inte visar på kontoret, men att vara utlämnad åt naturens makter utan att veta när räddningen kan tänkas dyka upp skalar av fernissan och får de mindre angenäma karaktärsdragen att ta ett steg fram. Även om alla fem kvinnorna är ganska så osympatiska tycker jag att Jane Harper kommer undan med att skildra dem på det viset just därför att överlevnadsinstinkten fungerar som ett giltigt skäl till att visa sina värsta sidor.

I övrigt är det här en välskriven bok, spännande från första till sista sidan och med ett driv som gör berättelsen svår att lägga ifrån sig. Precis vad man önskar av en deckare. Författaren lyckas gestalta miljön där handlingen utspelar sig på ett sätt som gör att jag kan känna doften av fuktig jord och ana hur ljuset silar ned genom den täta, gröna vegetationen. Aaron Falk är också en lagom mystisk figur som väcker min nyfikenhet, som läsare anar jag att han är en karaktär som kommer att räcka för många kommande böcker och stegvis visa nya sidor.

Utgiven av: Bokförlaget Forum, 2018. I översättning av: Jan Malmsjö.

Finns hos: BokusAdlibrisAkademibokhandeln

Betyg 4 av 5

En reaktion till “Falska vänner av Jane Harper

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.