9789177990000_200x_tsarens-dotter

Ute i Europa rasar Första världskriget och tongångarna inom det ryska imperiet blir allt bistrare. Missnöjet med tsarens enväldiga styre har legat strax under ytan i snart ett decennium sedan revolutionen 1905. När krigslyckan i kampen mot tyskarna uteblir skyller många på tsarens personliga inkompetens och hustrun Alexandra anklagas för att vara alltför tyskvänlig, hon är född i Hessen och har nära släktband till många tyska furstehus. Men det finns också de som är oskyldiga till det politiska läget, men som ändå riskerar att råka illa ut. Tsarens fyra döttrar och sonen Alexej är födda till ett liv i lyx trots att de kanske stundtals önskar sig något enklare.

När Dmitrij Malama möter Tatjana Romanov första gången är det i hennes arbete som sjuksköterska. Året är 1914 och tillsammans med sin mor och äldre syster Olga har hon utbildat sig för att kunna hjälpa de soldater som sårats under kriget. Malama kommer från en baltisk adelsfamilj och är en kultiverad ung man som genast vinner Tatjanas hjärta. När han ger henne en fransk bulldogg som får namnet Ortipo i present är kärleken ett faktum. Men när revolutionen bryter ut 1917 och tsarfamiljen skickas i exil till Sibirien tycks framtiden mörk. Malama är en del av den kejserliga vaktstyrkan och kommer tids nog att ansluta sig till de vita rojalisterna i inbördeskriget mot bolsjevikerna och liksom storfurstinnan är han en del av en värld som befinner sig i upplösning.

Många år senare kommer Kitty Fisher en familjehemlighet på spåren när hon reser till USA för att utforska arvet efter en släkting. Hon behöver komma bort från London efter att ha avslöjat sin makes otrohet och bestämmer sig för att slå sig ned en tid på den ensligt belägna platsen i bergen. Huset hon har fått ärva tillhörde hennes mormors far Dmitrij och förutom stugan tillkommer också en summa pengar i form av royalty för de böcker han skrev. Kitty blir allt mer intresserad av sin anfaders liv, inte minst eftersom hennes mormor fått henne att tro att han dog tidigt. Sanningen är att Dmitrijs liv kom ikapp honom och skapade en klyfta till familjen som ledde till att de tappade kontakten. När Kitty råkar gräva upp skelettet efter en människokropp på tomten väcks ännu fler frågetecken. Vem var egentligen Dmitrij och vad orsakade sprickan till resten av familjen?

Den som läser min blogg kontinuerligt har kanske märkt att jag är väldigt intresserad av och svag för böcker som utspelar sig vid tiden för Första världskriget i allmänhet och kring Ryska revolutionen i synnerhet. Det är en intressant tid, en brytpunkt mellan den gamla världen och den nya. Århundraden av traditioner bryts och samhällen får en nya styrelse då kungahusen störtas och ersätts av ledare av betydligt enklare ursprung. Ett problem när det gäller romaner är ofta att hitta en bok som klarar balansen mellan fakta och fiktion. Tsarens dotter är just en av de där böckerna man letar efter som har båda ingredienserna och som klarar av att blanda dem till perfektion.

Kärlekshistorien mellan Malama och Tatjana bygger på verkliga händelser och precis som boken beskriver träffades de när Tatjana tjänstgjorde som sjuksköterska där Malama vårdades för en krigsskada. Han skaffade henne en bulldogg vid namn Ortipo, men den vackra kärlekssagan fick ett tragiskt slut när Tatjana avrättades tillsammans med sin familj i Jekaterinburg sommaren 1918 och Malama stupade i striden mellan de röda och de vita året efter. Gill Paul leker dock med tanken på att de faktiskt överlevde. Hur skulle deras liv ha kunnat tänkas se ut då?

Det är en romantiserad bild av ett krigshärjat Ryssland med stiliga militärer och vackra unga prinsessor som målas upp i inledningen av den här boken, men jag tycker att det finns en trovärdighet i det. Ur Tatianas perspektiv var det kanske just så världen tedde sig. Hon var intelligent och välutbildad, men samtidigt hade hon fått en skyddad uppväxt tillsammans med sina syskon. Det måste ha varit svårt att ana att världen utanför kunde vara så grym och att det fanns ett så starkt hat riktat mot hennes älskade familj. Längre fram får berättelsen en mer allvarstyngd ton och det är bitvis en väldigt sorglig berättelse vi får ta del av. Boken skildrar också hur livet såg ut för alla de exilryssar som flydde landet i samband med revolutionen och slog sig ned runt om i världen. Många av dem kände säkert en rotlöshet och en uppgivenhet inför den situation kommunisterna hade skapat i deras forna hemland. Att boken även fångar den delen av historien, inte bara dramatiken kring tsarens abdikation och revolutionen, är ett stort plus.

I grund och botten är det här dock en roman, en romantisk berättelse om kärlek som övervinner svåra hinder. Det krävs inga historiska förkunskaper för att ta den till sitt hjärta. Gill Paul lyckas skapa en riktig bladvändare som är helt omöjlig att lägga ifrån sig och hon levandegör karaktärernas känslor och uppslitande dilemman på ett mycket fängslande sätt. Jag älskade den från första till sista sidan.

Utgiven av: Louise Bäckelin förlag, 2018. I översättning av: Annika Sundberg. 

Finns hos: BokusAdlibrisAkademibokhandeln 

Betyg 5 av 5

5 reaktioner till “Tsarens dotter av Gill Paul

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.