9789164205728_200x_stanna-hos-mig_pocket

Den här berättelsen tar oss med till Nigeria under 1980-talet. Det är en nation präglad av politisk oro, kupperna avlöser varandra och makthavarna skiftar ständigt. Det är dock inte den politiska scenen som står i fokus, historien skildrar istället familjen och allt det som pågår innanför hemmets väggar. Vi får följa Yejide som är Akins första hustru, men när hon inte förmår ge honom ett barn tvingas han efter påtryckningar från familjen skaffa sig ytterligare en fru. Rivalitet uppstår omedelbart, trots att det inte är något ovanligt. Yejide är själv uppvuxen i en familj med många styvmödrar och halvsyskon.

Stegvis får vi följa Yejides längtan efter ett barn och den desperation hon känner när hon inte lyckas med det som anses vara en kvinnas främsta uppgift – att ge maken en stor familj. Till sist slår drömmen in, men lyckan blir kort. Det är intressant att läsa om hur situationen per automatik tycks vara kvinnans fel, och hur lätt det är att ersätta henne med en ny, fertil hustru. Gamla traditioner lever kvar och kan tyckas främmande, men trots skillnaderna i kultur och värderingar talar berättelsen ett internationellt språk och förmår beröra oss alla. Längtan efter att få ett barn och sorgen i att förlora ett är densamma, oavsett vilken kvinna det drabbar.

Det här är Ayòbámi Adébáyòs debutroman och jag slås över hur lättsamt hon gestaltar miljöer och situationer. Berättelsen spänner över nästan tre sekler och berättar också något om den del av världen där handlingen utspelar sig, utan att den delen tar överhand. Yejides öde kan inte beskrivas som annat är gripande. Trots att hon har utbildning och ett eget yrke blir hon en bricka i andras spel och räknas inte som en fullgod kvinna så länge hon inte har burit ett barn. Sorgen, misslyckandet och utanförskapet sätter sina spår. Ayòbámi Adébáyòs bok är en av de nominerade till Årets bok 2018. Jag kan mycket väl förstå varför. Hon är också någon att lägga på minnet såväl för den som är intresserad av det samtida Afrika som för den som vill hålla utkik efter framtidens stora författarnamn.

Utgiven av: Piratförlaget, 2017. Pocket, 2018. I översättning av: Erik MacQueen.

Finns hos: BokusAdlibris Akademibokhandeln

Betyg 4 av 5

 

En reaktion till “Årets bok 2018: Stanna hos mig av Ayòbámi Adébáyò

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.