Foto Petter Cohen 1 (1).jpg

Foto: Petter Cohen

Gabriella Ullberg Westin har på senare år gjort stor succé och vunnit många läsares hjärtan med sin serie Morden i Hudiksvall. Fyra böcker har det blivit hittills, och vi hoppas såklart på många fler. Jag fick chansen att ställa några frågor till Gabriella i samband med hennes senaste boksläpp.

Här finns min recension av Slaktaren.


Berätta lite kort om din nya bok, den fjärde i serien Morden i Hudiksvall. Vad handlar den om?

Slaktaren utspelar sig under älgjakten i Hälsingland. En morgon görs en makaber upptäckt när man hittar en människokropp upphängd bland älgkropparna i slakteriet. Johan Rokka och kollegerna på Hudiksvallspolisen startar en förundersökning som snabbt växer i omfattning. Den annars så skarpa kriminalteknikern Janna är dock ovanligt ofokuserad och Rokka misstänker att det har att göra med en extrainkallad poliskollega. Polisen inser snart att de jagar en gärningsperson som är mer grym och hämndlysten än de kunnat ana och ingen i trakten går längre säker. Slaktaren är en historia som framför allt handlar om girighet och hämnd.

Johan Rokka och hans poliskollegor har vunnit en stor krets av läsare. Hur gick det till när du skapade karaktärerna? Hur gör man för att skapa dynamik när man skildrar ett helt polisteam?

Johan Rokka, min protagonist, var den första av karaktärerna som jag skapade när jag började skriva för fem år sedan. Jag lät mig inspireras en del av min man som också är polis. Rokka är stor, burdus, frispråkig samtidigt som han är oerhört kompetent med stark intuition. Han har ett varmt hjärta och bär på en djup sorg som påverkar honom mer än han själv vill erkänna, ens för sig själv. Det inte så många vet om Rokka är att han har ett förflutet i kriminella kretsar. Att Rokka är komplex och har många sidor gör att det är lätt att hitta kontraster och konfliktfyllda situationer att placera honom i, vilket är bra för dynamiken. Hans vapendragare, kriminalteknikern tillika it-forensikern Janna Weissmann, är på många sätt en motsats till Rokka. Hon är en lågmäld ensamvarg, och hon har ovanligt hög integritet. Egentligen är hon alldeles för mån om sin privata säkerhet, av skäl som ingen vet om – än. Rokka hyser varma känslor för Janna och när det gäller sexuella relationer kan hon falla för både killar och tjejer, men dessvärre inte för Rokka. Men han är inte den som kommer att ge upp. Utöver Rokka och Janna finns några andra återkommande karaktärer i böckerna och det är just olikheterna hos karaktärerna i mitt universum som är den allra viktigaste delen för att få till dynamik.

För alla som har vägarna förbi Hudiksvall i sommar. Vad får vi inte missa?

Om man bara är på genomfärd så rekommenderar jag en glasspaus vid Möljens gatukök som ligger vid de välkända sjöbodarna mitt i centrum, eller en fika på Johan Rokkas favoritkafé Dackås konditori i närheten. Några kvarter bort står den varma bronsstatyn av Bosse Östlin från Glada Hudikteatern, han älskade kramar så passa gärna på att ge honom en. Naturen kring Hudik är också vacker så har man längre tid rekommenderar jag en bilutflykt kring de vackra Dellensjöarna eller ut till havet vid Hornslandet.

Du har bland att studerat kriminologi. Hur stor nytta av dina sakkunskaper har du under skrivandets gång?

Inom kriminologin har jag studerat olika teorier om hur och varför brottslighet kan uppstå, och varför vissa blir grovt kriminella, och det har gett mig mycket inspiration till de stora dragen i böckerna. När det gäller detaljer gör jag istället många researchintervjuer med poliser med olika spetskompetenser, eller med andra som är experter på de teman/miljöer/karaktärer jag vill skildra, t ex män som varit grovt kriminella.

Med den bakgrunden kan det låta självklart att du har valt att skriva deckare. Men finns det någon dröm om att prova på en annan genre djupt där inne?

I min hjärna puttrar det ständigt, haha. Bland annat en fristående historia som jag någon gång ska ge plats för. Det är ett relationsdrama med en rejäl dos het kärlek. Jag har dock svårt att tänka mig att skriva utan en stor del spänningsinslag, så det kommer också att bli en betydande ingrediens i den historien.

Hur ser din skrivprocess från idé till färdig bok ut? Varifrån hämtar du din inspiration?

Ofta börjar det med en lösryckt idé, en bild eller artikel jag snubblar över. Exempelvis har jag av någon märklig anledning länge burit på en makaber fantasibild av just en människa som hänger i ett älgslakteri. Kanske har det att göra med att jag växte upp med en älgjagande pappa och fick hänga med på både jakt och slakt, och att min fantasi sedan skenat iväg i det undermedvetna under åren, haha. Den hemska bilden fick i alla fall bli början till Slaktaren. Utifrån idén spånar jag vidare kring ett tema jag vill skildra, i Slaktaren handlar det som sagt om hämnd och girighet. Därefter gör jag ett synopsis där jag beskriver historien i stora drag, med alla viktiga vändpunkter för att skapa en spännande intrig, och även karaktärerna. Sedan är det dags att planera scenerna. Det gör jag i detalj, noterar vad de ska handla om och vilka karaktärer som är med. Parallellt med det gör jag research kring de ämnen och teman jag valt att skildra. Sedan börjar den långa, härliga skrivprocessen och följs av redigering innan boken görs färdig för tryck. Allt som allt tar det ungefär ett år från idé till färdig produkt.

Och om du får ge dina tre bästa skrivtips till den som drömmer om att ge ut en bok. Vilka skulle det vara?

1. Skriv för att du älskar att skriva, det är ett tidskrävande arbete där både disciplin och tålamod behövs.

2. Skapa komplexa karaktärer med både bra och dåliga sidor som gör att läsaren kan identifiera sig med dem och bryr sig om hur det går för dem ända till bokens slut. Hjälten får inte vara genomgod och antagonisten får inte vara helt igenom ond.

3. Om du har svårt att komma igång – utgå från en stark minnesbild, något som du varit med om som gjort avtryck hos dig, och beskriv den, utan att tänka så mycket på hur du ska börja och sluta den historia du vill skriva. Kanske blir det bara uppvärmning, eller så blir det en perfekt scen i din kommande bok.

Du är även utbildad modedesigner. Berätta lite om det, hur blir man det och är mode någonting du sysslar med parallellt med skrivandet?

Jag är en konstnärssjäl som alltid älskat att skapa och i mitten av 2000-talet studerade jag kläddesign i Italien. Det finns många olika utbildningar och inriktningar både utomlands och i Sverige. Det är verkligen en tuff bransch, precis som bokbranschen, och för mig är att sy endast en hobby. Tyvärr har den fått stå tillbaka till förmån för skrivandet som ändå är det jag brinner allra mest för, men i den lite lugnare perioden efter Slaktarens release har jag i alla fall hunnit sy en klänning.

Vi bokälskare vill alltid ha boktips. Vilka är dina favoritförfattare och vilka böcker får vi inte missa i sommar?

Jag ska erkänna att jag läser mestadels svenska författare, och mestadels deckare. I sommar vill jag därför tipsa om Husdjuret av Camilla Grebe för spänningen och gestaltningen. Annabelle av Lina Bengtsdotter för miljöerna, dialogerna och den lågmälda suggestiva spänningen. Och – Falco av Anna Karolina/Mons Kallentoft för att den har action och spänning från första till sista sidan.
9789150931242_200x_slaktaren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.