9789150931242_200x_slaktaren

Dagens älgjakt går mot sitt slut och en av deltagarna håller på att kalla in sin hund. Då blir han överfallen och hittas nästa dag död, upphängd bland älgarnas kroppar i slaktlokalen. Markägaren säger sig inte veta vad som kan ligga bakom. Han må vara en av Norrlands främsta skogsägare, men jakten sköts av de arrenderande jaktlagen. Trots det kommer snart fler personer att falla offer för slaktaren, och alla har de en koppling till varandra. Det gäller bara att Johan Rokka och hans kollegor vid polisen i Hudiksvall lyckas lista ut vilken den är.

Vi får också följa en gammal bekant från tidigare böcker i serien, Eddie. Han försöker lämna ungdomskriminaliteten bakom sig och avtjänar nu en tid på ett HVB-hem utanför Hudiksvall. Men allt står inte rätt till, ekonomiska intressen verkar gå före ungdomarnas välbefinnande. Eddie har dock funnit en ny och oväntad kärlek, gårdens hästar ligger honom varmt om hjärtat. Det hårda arbetet med att sköta dem gör honom gott. Eddie har också behållit kontakten med Johan Rokka som blivit något av en förebild och även en livlina då situationen på boendet blir allt mer hotfull.

Den fjärde boken om Morden i Hudiksvall är en berättelse om hämndbegär och det omöjliga i att med pengar köpa sig fri från sina synder. Gabriella Ullberg Westin fortsätter att utvecklas i sitt skrivande och personporträtten hon skapar tillhör de bästa inom den svenska deckarlitteraturen. Jag fascineras över hur hon kan få Rokka och hans kollegor, smågangstern Eddie och de inblandade i mordmysteriet att kännas så levande och mänskliga. De är alla komplexa personer, vilket krävs för att skapa realistiska karaktärer. Även miljöerna är riktigt vasst skildrade, jag kan känna doften av granbarr, höstluft och jägarnas adrenalinpåslag efter en lyckad dag i skogen. Boken är skriven enligt klassisk svensk deckartradition, men författaren fångar också samtidens fenomen och den norrländska kontrasten mellan stad och glesbygd. Resultatet blir en riktig bladvändare, en deckare skriven med finess.

Utgiven av: HarperCollins Nordic, 2018.

Finns hos BokusAdlibrisAkademibokhandeln

Betyg 4+ av 5

En reaktion till “Slaktaren av Gabriella Ullberg Westin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.