I den tredje boken om kriminalinspektör Johan Rokka vid polisen i Hudiksvall inleds ett dramatiskt händelseförlopp med att en ung man blir skjuten på ett sätt som närmast kan liknas vid en avrättning, och även hans kompis blir skadad. De båda har kopplingar till ett säkerhetsföretag, och polisen misstänker att de fått tillgång till farlig information. Samtidigt förbereder sig ett av stadens största företag på att lansera sin produkt i Kina. De har utvecklat ett helt nytt system som kan läsa av en människas iris och därmed skapa en säker inloggningsmetod i t ex telefoner. Företagets aktie stiger som en raket och stora belopp står på spel. Men på vägen till flygplatsen inför lanseringen i Shanghai försvinner kvinnan som utvecklat systemet spårlöst. Det finns också tecken som tyder på att någon obehörig har tagit sig in i datasystemet och spionerar på företagets verksamhet.
Den försvunna kvinnan, Louise, råkar vara gift med Johan Rokkas kusin Frank. Rokka blir därmed ofrivilligt indragen i tvillingkusinernas tvivelaktiga verksamhet. De har ett företag som arbetar med gräv- schakt, och markberedning. Den som framförallt talar till Rokkas hjärta är Franks och Louises femåriga dottern Silje. Hans vilja att hjälpa familjen är dock nära att kosta honom hans polistjänst när någon försöker utnyttja honom. Mitt i allt detta återvänder också Rokkas bror till Hudiksvall. Daniel har inte synts till på femton år, och skälet han anger till sin närvaro nu verkar tvivelaktigt. Det är någonting han undanhåller Rokka, men just nu ligger fokus på utredningen och privata angelägenheter måste tvingas komma i andra hand.
Det är en rafflande berättelse vi bjuds på i Gabriella Ullberg Westins tredje bok i serien Morden i Hudiksvall. Händelserna kommer slag i slag, och berättelsen är uppbyggd på ett sätt som gör den svår att lägga ifrån sig. Författaren sparar inte på krutet, och det ger i slutändan en välskriven och riktigt vass deckare.
Radarparet Johan Rokka och Janna Weissmann blir allt intressantare att läsa om, och i den här berättelsen har ett allvar smugit sig in som kanske inte varit så tydligt tidigare. De grunnar båda över sin ensamhet, och Rokka inser när han knyter nära band till lilla Silje att den förut så abstrakta tanken på familj och barn kanske inte är helt omöjlig. Samtidigt skräms han av den ondska människor är benägna till, och tanken på att fostra ett nytt liv till sådana förhållanden känns stundtals ohanterlig.
Själva intrigen kretsar kring modern teknologi, företagande och de astronomiska summor som förekommer i den sektorn lockar fram girigheten i människorna som hanterar affären. När det kommer till researchen kring den teknologiska biten känns det som att Gabriella Ullberg Westin har gjort ett bra arbete. Böckerna om morden i Hudiksvall är väl värda att uppmärksamma bland de nyare författarskapen på den svenska deckarhimlen, så läs!
Utgiven av: HarperCollins Nordic, 2017.
Betyg 4 av 5
Kul att du gillar den här serien också 🙂