9789188171092_200_tiggaren

På Stockholms gator härjar en seriemördare. Vad ingen vet är att det i själva verket rör sig om en grupp män med förankringar högt upp i det svenska samhället. De är poliser, och de har för avsikt att slå ihjäl så många rumänska tiggare de förmår för att få stopp på tiggeriet på svenska gator och samtidigt sända signaler till de fattiga människor som söker sin lycka i Sverige att det är inte någon idé att komma hit. Men det finns någon som vet. Hon har riskerat allt för att kunna avslöja vad som pågår och kommer inte nöja sig förrän hon gjort så.

Samtidigt samlas en familj och vänner för att ta avsked av en älskad syster, mor, dotter och kollega. Hon kom i vägen för de hänsynslösa krafter som letat sig in i polismaktens innersta väsen. Flera av de sörjande kan dock knappt vänta på att komma ut från minnesgudstjänsten. De är beredda att ta upp jakten på den som mördade polisinspektör Emma Sköld.

Sofie Sarenbrant har skrivit sju böcker hittills, varav detta är den femte med Emma Sköld i huvudrollen. Som i de tidigare utmärks även den här boken av sina korta kapitel, sitt lättsamma språk och författarens förmåga att väl spegla sin samtid och dess olika fenomen. Högt tempo och en kärnfull handling full av oväntade vändningar; det är som uppgjort för en riktig läsfest. Sarenbrant är verkligen skicklig när det gäller att hålla liv i spänningen och det är verkligen riktigt svårt att lägga ifrån sig Tiggaren.

I de första böckerna om Emma Sköld fick jag ibland lite av känslan att det var en feelgooddeckare jag läste. De utspelade sig på ett spa och vid ett maratonlopp och mycket av handlingen kretsade kring relationer, inte minst mellan Emma Sköld och hennes syster. Det var inget fel med det, men böckerna har ändrat karaktär. I de senare, och framförallt i Tiggaren, har det istället infunnit sig ett större allvar och en mörkare sida av Sarenbrants författarskap visar sig. Här lägger hon fokus på en syn som är bekant för alla svenskar, de EU-medborgare som tigger på gatorna. Sarenbrant skildrar väl hur det måste kännas att vara en av dem som tvingas sova under bar himmel och som svenskarna ignorerar och väljer att gå förbi utan att bevärdiga med en blick flera gånger varje dag. Hon pekar på vad det måste göra med de här människornas självkänsla, och det är beklämmande. Hon väljer också att lyfta fram vad som skulle kunna hända med vår polismakt och vårt rättsväsende om enskilda individers värderingar gör att de tar sig rätten att använda sin makt på helt fel sätt. Jag gillar Sofie Sarenbrant allvarligare sida. Hennes böcker vinner en strörre tyngd och karaktärerna blir starkare av lite mera djup och svärta.

Utgiven av: Bookmark förlag, 2016

Finns att köpa hos bland annat Bokus och Adlibris

Betyg 4+ av 5

5 reaktioner till “Tiggaren av Sofie Sarenbrant

  1. Det låter som om vi är överens om Sofie Sarenbrandts böcker! Jag ska snart läsa boken före denna, men det är mycket nu…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.