9789176837436_200_tunneln-i-slutet-av-ljuset_haftad

Tunneln i slutet av ljuset är en psykologisk thriller som tar oss med till människans allra mörkaste sidor. Huvudpersonen är en man som befinner sig i gränslandet mellan ett vanligt liv och en värld som behärskas av mörkret. Han är deprimerad och desillusionerad. Så får han ett erbjudande via en kontakt från en anonym e-postadress: sälj ditt liv till mig och bli oförskämt rik, ditt öde kommer sedan att ligga i mina händer. Jag bestämmer när det är dags att dö.

Omedveten om vem initiativtagaren är säljer vår man sin själ, och inleder ett dekadent liv med kvinnor, fyllor och lyxkonsumtion. Mörkret inom honom låter sig dock inte stävjas av att den yttre standarden är glamourös, tvärtom börjar han att inse att han har begått sitt livs misstag. Tillvaron må ha varit dyster, men inte tröstlös. Nu utsätter han istället alla dem han faktiskt bryr sig om för fara, och det finns inget sätt att fly undan kontraktet med döden.

Författaren Martin Falkman, även känd från sin blogg Den döda zonen, tycket att den svenska kriminallitteraturen lider brist på äkta noir-thrillers, och det har han nu åtgärdat genom att skriva Tunneln i slutet av ljuset. En samtal om mörkret i litteraturen mellan Martin Falkman och författarkollegan Helena Dahlgren finns här.

Det är verkligen inte mycket ljus som slipper in i den tunnel av ångest och desperation som vi tas med till i den här berättelsen. Det är ett slags utanförskap som hela tiden ökar i dagens samhälle som Martin Falkman skildrar, den sortens utanförskap som kommer sig av psykisk ohälsa. Vår huvudperson känner ingen tillhörighet, han är ensam med sina demoner. På ytan lever han ett normalt liv med arbete, en och annan kraschad relation och anhöriga som oroar sig för hans välmående, eller snarare brist på sådant. Men inuti bubblar desperationen över att vara så ensam, att inte passa in i rambilden för det som anses vara normalt och tanken växer: vem skulle sakna honom om han lämnade den här världen?

Spelet med döden där det egna livet är insatsen är ett klassiskt inslag i litteratur och film som inte upphör att fascinera. Rysk roulett eller ett parti schack med en döden på en strand är bara några uttryck för den här företeelsen. Martin Falkman presenterar sin berättelse i klassisk förpackning men med samtida inslag: arbetslivsstress, prestationsångest och frågeställningen om det räcker att publicera lyckade bilder på Facebook för att ha ett liv som är till fyllest. Allt i ett snabbare snurrande hjul där allting handlar om att passa in, vara lyckad och framförallt lycklig.

Boken är skickligt skriven, språket imponerar med sin stilsäkerhet. Svärtan är dock ogenomtränglig, och jag vet att det också är författarens avsikt. Men det är en smaksak vilken nyans av svart den enskilde spänningsläsaren föredrar, och kanske framförallt vad man kan hantera som läsare. Att tillfredsställa en bred publik är kanske inte syftet med den här boken, men så måste det inte heller vara. Originalitet är ibland att föredra.

Här finns en intervju med Martin Falkman hos Type & Tell.

Utgiven av: Martin Falkman via Type & Tell, 2016.

Köp boken hos Adlibris eller Bokus

Betyg 4 av 5

7 reaktioner till “Tunneln i slutet av ljuset av Martin Falkman

  1. Gillar dina välskrivna recensioner med analyser av innehållet. Jag skulle vilja läsa den här boken, den är säkert väldigt intressant, men jag har svårt för så kolsvart mörker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.