9789164204769_200_mastare-vaktare-lognare-van

I den tredje boken om Leo Junker förläggs handlingen till den lilla halländska orten Bruket. Det är ett litet industrisamhälle som såg sina glansdagar under 50- och 60-talet men som nu håller på att falla i glömska som så många bruksorter i Sverige. I Bruket hittas en man mördad, och det visar sig att det är Leo Junkers pensionerade chef och mentor Charles Levin. Junker beger sig till orten för att på egen hand forska i saken, och det visar sig snart att även några av de demoner som hemsöker honom själv finns att återfinna i närheten av brottet. Det verkar som att det förflutna har kommit ikapp Charles Levin och att det blev hans död. Frågan är om han tog med sig svaren på Leo Junkers frågor i graven.

Mästare, väktare, lögnare, vän spinner på många sätt vidare på de två tidigare böckerna om Leo Junker. Charles Levin har haft en biroll även där, men nu blir han istället själva centrumet kring vilket dramat kretsar. Även det dödande skott som höll Leo Junker avstängd från sin tjänst i Den osynlige mannen från Salem får efterverkningar och även förklaringar i den här boken. Christoffer Carlsson spinner ett brett nät av trådar som långsamt knyts samman, och han gör det bra. Det är inte alltid man förstår relevansen för berättelsen i en enskild händelse, men med all säkerhet kommer den att ha betydelse längre fram.

Boken är lättläst, och den för oss raskt tillbaka i tiden och redogör för Charles Levins liv och försyndelser. Ibland tappar jag dock nästan tråden för en sekund, inte för att berättelsen är förflyttad till dåtid, utan för att den skildrar flera olika epoker ur det förflutna. Jag har som läsare ingenting emot böcker som utspelar sig i både dåtid och nutid, men jag tycker att man ska vara försiktig med hur mycket man använder det för att uppnå önskvärd effekt. Det är också någonting som gör att jag har svårt att direkt fästa mig vid någon av karaktärerna. Exakt vad det är har jag svårt att sätta fingret på, men kanske är det hoppen i tiden som gör att de förblir en aning flyktiga.

På många sätt är det här Charles Levins berättelse, men den knyter samtidigt an till verkliga händelser. Fallet Catrine da Costa vävs in i berättelsen, och här blandas fakta och fiktion. Jag tycker att författaren gör detta bra, och inte minst ger det boken ett slags förankring i den tid han vill skildra. Det bidrar till att man som läsare känner att året verkligen är 1984, och att man inte har hamnat på den lokala nostalgiaftonen istället. Bra där.

Christoffer Carlssons böcker genomsyras av en stor berättarglädje, och för varje bok utvecklas berättartekniken och förmågan att skapa miljöer och stämningar. Karaktärerna blir alltmer komplexa och berättelserna därigenom alltmer mångbottnade. Jag gillar det skarpt, och det är bara att konstatera att svensk kriminallitteratur har begåvats med en ny stor berättare. När man slår igen sista sidan i Mästare, väktare, lögnare, vän kan man inte undgå att börja vänta på att Christoffer Carlsson ska bjuda på ännu en ny bok att fängslas av.

Stort tack till Piratförlaget för recensionsexemplaret!

Köp boken hos Bokus eller Adlibris

Betyg 4 av 5

4 reaktioner till “Mästare, väktare, lögnare, vän av Christoffer Carlsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.