image

För drygt ett och ett halvt år sedan läste jag Mot ljuset av Elin Boardy. Jag tyckte om den, och tänkte att jag även skulle läsa debuten, Allt som återstår. Den föll dock i glömska en tid, men nu när.hennes tredje bok, Mary Jones historia, nyligen kommit ut väcktes mitt intresse igen.

Allt som återstår handlar om Emma som växer upp på västkusten under sent 1800-tal. Hon är ett till synes lyckligt och normalt barn. Modern är förvisso död, men fadernoch syskonen finns där och de lever inte i absolut fattigdom. Men så växer de upp och syskonen skingras. De två som står henne närmast emigrerar till USA. Plötsligt är Emma ensam kvar på gården med fadern och drängen Emil. Hon är förtjust i en jämnårig pojke Rasmus och tror att de ska bli de. Men så faller hon för frestelsen att dela en natt med drängen Emil.

Hon blir med barn och det enda sättet att rädda det hela så hon inte får en oäkting på halsen är att de tvingas gifta sig. Så får vi följa Emma och Emil genom livet. Det kantas av barnafödslar och lycka, men samtidigt en känsla av att livet kunde ha blivit något annat och att vara den som blir lämnad kvar. Även döden kommer att göra oundvikliga avtryck i Emmas liv.

Med stor känsla och ett mycket väl avvägt språk låter Elin Boardy oss följa i Emmas skugga vid tiden för det förra sekelskiftet. Hon har ett ledigt, elegant och mycket vackert språk att erbjuda. Det är inte action, dramatik och ond bråd död, men det behövs inte heller. Till fulländning behärskar hon nämligen känslan i boken. Med en påtaglig vardagsrealism får hon mig att känna mig på plats i Emmas liv.

Jag kan verkligen rekommendera denna finstämda roman, och själv längtar jag nu efter att läsa Boardys senaste, Mary Jones historia.

Betyg 5 av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.