Detta är en slags översiktsbok över Indiens historia, skriven på ett populärvetenskapligt sätt. Författaren, Sören Wibeck, är journalist och har skrivit några böcker förut där religionen haft stor betydelse, bla Religionernas historia samt Korståg. Jag har tidigare läst hans bok om korstågen.

Även i denna bok har Wibeck nytta av sina kunskaper inom världsreligionerna, eftersom Indien är ett land med väldigt många religiösa grupper inom landets gränser. Vi får följa med på korta överblickar över vad egentligen hinduism, buddhism, sikhism med flera egentligen är och hur deras.religioner utövas. Information som är av vikt i boken om vi ska förstå oss på Indien och dess konfliktikter.

Boken är uppbyggd kronologiskt. Vi börjar med Induskulturen som såg.dagens ljus i tidernas gryning. Sedan rullar det på med Alexander den stores invasion, Dehlisultanatet, portugisernas ankomst som handelskolonisatörer och sedan den brittiska erövringen och allt vad den kom att innebära. Sedan skildras också självständigheten och delningen mellan Indien och Pakistan. Det kapitel jag tycker är allra intressantast är det om mogulimperiet som varade under 1500- och 1600-talen. Det var bland annat då som det världsberömda Taj Mahal byggdes i Agra.

Att skriva ett översiktsverk över Indien måste vara en svår utmaning eftersom det är ett så stort land med så många olika strömningar. Dessutom är tydligen bristen på källor påtaglig, och Indien har egentligen aldrig varit enat förrän i modern tid. Varje litet självständigt område har således sin alldeles egen historia. Sören Wibeck lyckas dock ganska bra med att på ett enkelt sätt visa.upp Indien för oss. Kanske tycker jag att de religiösa kapitlen kunde varit kortare, men jag förstår ju att de fyller ett syfte eftersom religionerna är en stor del av Indiens identitet.

Om man, som jag, känner att man inte vet särskilt mycket om Indien och dess historia, kan jag rekommendera boken. Vill man däremot ha något mer fördjupande om en speciell period ska man kanske söka sig till en annan typ av bok. Men jag har i alla fall lärt mig en del nya saker, och framförallt.fått ett helhetsperspektiv över Indiens historia.

Betyg 3 av 5

image

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.