Flera sidor av oss är en roman som utspelar sig under 2000-talets första år och handlingen tar sin början på seklets sista dag då hela Stockholm väntar på att det nya millenniet ska ta sin början. Det ska bli en nystart ur många perspektiv, men det är bokens tre huvudkaraktärer omedvetna om just då. Erik har just blivit av med jobbet, förlorat sitt sparkapital och kraschat ut ur sitt äktenskap. Mirja är i behov av en ny roll, men gamla meriter från hennes medverkan i en såpa bromsar mer än vad de ger karriären någon skjuts. Monika är ensam med sin kungspudel och sina ideal, hon behöver något att engagera sig i efter pensionen och det blir en uråldrig ek som hotas av nedhuggning som väcker hennes engagemang. Så korsas de tre karaktärernas vägar och under året hinner mycket vatten rinna under broarna. När nyårsklockorna ringer in nästa år har deras liv förändrats i grunden.

Karin Wallén har skrivit en roman där karaktärernas resa och utvecklingskurva blir en mycket tydlig drivkraft och hon väver samman de tre människoöden hon valt att fokusera på så att handlingen sakta men säkert växer till en helhet. Personporträtten är detaljerade och varierade vilket bidrar till att göra dem intresseväckande, men det är framförallt författarens förmåga att förmedla deras komplexitet och personliga problem som fängslar. Deras tillvaro pendlar upp och ner, precis som verkliga livet, och det känns trovärdigt i och med att författaren väljer att inte göra perfektion till ett drag som utmärker någon av dem. Flera sidor av oss är en talande titel, för det är just mångfacetterad den här boken och dess huvudpersoner är. Realismen är tongivande och ges företräde framför det romantiserande, även om historien kan betraktas som en slags feelgood. Boken bjuder även på en nostalgitripp som säger något om hur samhället har utvecklats, eller bitvis stått still, under de senaste tjugo åren. Karin Wallén är ett relativt nytt författarnamn, men förhoppningsvis och sannolikt ett stjärnskott vi kommer få nöjet att läsa mer av framöver.

Utgiven av Bokförlaget Forum, 2020.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.