9789178930456_200x_ut-ur-skuggorna

Berättelsen tar oss med till de skotska högländerna och trakterna kring Inverness där vi får följa kriminalinspektör Monica Kennedy som blir ansvarig för utredningen av mordet på tonårspojken Robert, som har försvunnit från sitt rum under mystiska omständigheter och sedan påträffats död med oförklarliga bettmärken på kroppen. Kort därefter hittas ytterligare en pojke mördad under liknande omständigheter. Polisen finner en man som man misstänker kan ligga bakom morden, men när han begår självmord hamnar utredningen i en återvändsgränd.

Samtidigt får vi också följa socialarbetaren Michael som letar efter en försvunnen klient, också det en pojke i övre tonåren vid namn Nichol. Även han är som uppslukad av jorden och Michael blir allt mer orolig över att han har råkat illa ut.  Michael kontaktar polisen för att delge dem den information han har kommit över, men alla resurser går till mordutredningen och det finns ingen tid för att leta efter en kille som lika gärna kan ha rymt av fri vilja. Tids nog blir Michael dock en oväntad bundsförvant för Monica i jakten på vad som förefaller vara en seriemördare.

Ut ur skuggorna är den första delen i en ny deckarserie och är det något författaren har lyckats med så är det att fånga den kärva miljön i de skotska högländerna. Det regnvåta och vindpinade landskapet utgör en dyster fond till en mörk historia, vilket bidrar till att höja stämningen avsevärt. Jag är också mycket förtjust i Monica Kennedy som karaktär, även om hon känns som något av en hybrid konstruerad utifrån många andra brittiska polisdeckare vi minns. G. R. Halliday lyckas dock bitvis skapa en desto mer originell deckargåta och trots att den emellanåt tappar fart gillar jag det jag läser. Ut ur skuggorna är precis så mörk och uppslukande som jag vill att en skotsk deckardebut ska vara.

Utgiven av: Modernista, 2020. I översättning av: Gabriel Setterborg. 

Finns hos: BokusAdlibrisOmnible

Betyg 4 av 5

En reaktion till “Ut ur skuggorna av G. R. Halliday

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.