IMG_20190701_181646.jpg

Idag är det 1 juli och vi är mitt uppe i den svenska högsommaren. Jag har inte satt ihop någon lista över sommarens läsning tidigare eftersom jag tänkte att jag nog klarar mig ganska bra utan en sådan. Semesterläsningen kan gärna få vara lite spontan och inte alltför inrutad på förhand. Men, det är ju roligt att göra listor. Så därför har jag ändå plockat ihop en hög med fjorton böcker jag gärna vill läsa i sommar.

 

En katts resedagbok av Hiro Arikawa är en av de tolv nominerade till Årets bok 2019. Kattmänniska som jag är känns det nästan obligatoriskt att läsa den.

Det perfekta paret av Elin Hilderbrand ges ut på svenska av Lovereads by Forum, men förutom romantik så bjuder boken också på en mordgåta då ett bröllop slutar med att en brudtärna hittas drunknad under mystiska omständigheter.

Dödligt arv av Rachel Rhys utspelar sig på Franska Rivieran år 1948 då brittiska Eve ärver ett hus under ovanliga omständigheter. Jag gillade författarens förra bok, Farofylld överfart, skarpt och ser fram emot att läsa uppföljaren.

Dotterns berättelse av Armando Lucas Correa är också det en uppföljare. Författaren låter även denna gång berättelsen utspela sig i skuggan av Andra världskriget.

Drömhuset av Veronica Henry kommer att stå för en del av sommarens välbehövliga feelgood-dos. När märklaren Belinda Baxter ska sälja Hunters Moon flyter en rad familjehemligheter upp till ytan, och jag fastnar för boken redan i och med den beskrivningen.

Villa havsbris av Caroline Säfstrand bygger till viss del på ett liknande koncept som Drömhuset. Även här står ett hus i fokus, nämligen ett gammalt kurhotell i behov av renovering. Det låter som en perfekt sommarbok.

Pojken i snön av Samuel Björk är den tredje boken i en norsk deckarserie som jag gillar väldigt mycket. En bok jag troligen kommer att sluka under en regnig dag.

Döden klär i domino av Marie Bengts tar oss med tillbaka till femtiotalet och vi får chansen att fördjupa bekantskapen med den viljestarka Hannah Lönn. Ett mordmysterium medföljer på köpet.

Sjöbodsblues av Sara H. Olsson handlar om orten Tradviken, som beskrivs som ett sömnigt kustsamhälle. Men något måste det väl ändå hända i Tradviken om sommaren, tänker jag, och därför ska jag läsa boken för att ta reda på exakt vad som är på gång.

Den tysta patienten av Alex Michaelides spås bli nästa stora thrillersuccé och är förmodligen lika oförutsägbar som Kvinnan i fönstret och Gone Girl. Mina förväntningar är skyhöga, inte minst eftersom boken fått många fina lovord i den engelsktalande världen.

Verkanseld av Louise Boije af Gennäs är den sista delen i Motståndstrilogin. Äntligen ska vi få veta vad BSV står för och vad det är huvudpersonen Sara från Örebro har blivit inblandad i.

Vackra unga döda av Jessica Fellowes är fortsättningen på serien Mitford-Morden och vi får nu följa en ny syster bosatt på godset Asthall Manor när ännu ett mordfall á la Agatha Christie ska lösas.

Klockmakarens dotter av Kate Morton har jag suktat efter sedan den först släpptes på engelska. Att läsa Mortons böcker är alltid en högtidsstund. Även här figurerar ett engelskt gods där väggarna bevittnat en hel del.

Systerklockorna av Lars Mytting är en ny historisk roman av författaren till succén Simma med de drunknade, en bok jag inte läste trots hypen. Jag får väl läsa dem i omvänd ordning, vilket inte är något problem eftersom det är två skilda romaner.

 

5 reaktioner till “Fjorton böcker att läsa i sommar

  1. Simma med de drunknade missade jag totalt hajpen av. Jag läste den – och bara älskade den. Rekommenderas (när du får tid…)!

  2. Vilken snygg bild! Och bara böcker som jag också vill läsa/har läst och tyckt om. Jag är bara skeptisk till Verkanseld. Jag läste första delen och var inte imponerad, men jag är nyfiken på hur allt skall kunna flätas ihop på ett snyggt sätt. Till exempel vill jag ju veta vilken betydelse alla gamla tidningsartiklar har för betydelse för berättelsen. Visserligen intressanta, men i första delen kändes de bara som utfyllnad. Ser fram mot att läsa vad du skriver om den sedan, det kanske kan locka mig att plocka upp serien igen. Hoppas du har härliga sommardagar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.