9789113082424_200x_den-oonskade

Sandefjord är en lugn och trygg plats där de flesta familjer lever inrutade liv i sina välpolerade villor. Det gäller även Cecilia, som gift sig med en attraktiv och framgångsrik man. Nu driver hon en egen inredningsfirma på deltid, trots att hon gärna påpekar att hon egentligen inte skulle behöva arbeta. De har ett lyxigt hus, propra vänner och reser på semester både utomlands och i de norska fjällen flera gånger om året. Deras två döttrar är vana att få allt de pekar på. Men en kväll efter avlutad fritidsaktivitet i stadens simhall förändras allt. En liten pojke har lämnats kvar och Cecilia blir tillfrågad om hon kan skjutsa honom hem. Snart står det klart att hans föräldrar verkar ha gått upp i rök och Tobias får istället följa med Cecilia och övernatta hemma hos henne. När kvinnan som Tobias kallade mamma hittas död sätts tillvaron i gungning och Cecilia tappar fotfästet. Allt det hon har försökt fly ifrån kommer ikapp henne.

Alex Dahl är det senaste norska stjärnskottet och hennes psykologiska thriller Den oönskade har sålts till en rad länder. Att den ges ut i Sverige förefaller helt naturligt eftersom det i handlingen finns en stark koppling hit, och dessutom är Alex Dahl en begåvad spänningsförfattare som skriver med febrig nerv. Atmosfären är obehagligt tät och miljöbeskrivningarna bidrar till att det är enkelt att skapa sig en bild av de platser där handlingen utspelar sig.

Porträttet av den unge pojken Tobias och av den välbärgade medelklasskvinnan Cecilia är detaljerade och trots att de är vitt skilda individer visar det sig finnas en gemensam länk. Boken kretsar till stor del kring teman som social utsatthet, klassklyftor och familjehemligheter. Tobias blir en obehaglig påminnelse om hur det är att sakna status och tillgångar, ett tillstånd som Cecilia fruktar mer än allt annat. Den oönskade bjuder på många överraskande vändningar, vilket bidrar till att hålla spänningen vid liv. Ibland känns de dock en aning för osannolika för att jag ska köpa berättelsen fullt ut, men Alex Dahl visar samtidigt prov på kvalitéer som gör att jag kommer att hålla utkik efter fler böcker av henne framöver.

Utgiven av: Norstedts, 2019. I översättning av: Hanna Svensson.

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 3 av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.