Manglade dukar och vikta servetter, den första boken i Huskvarnaserien, var en läsupplevelse som verkligen gick hem hos mig. Nu är Ewa Klingberg tillbaka med två uppföljare som har lösa kopplingar till varandra, men som även kan läsas helt fristående.

Lånat silver och krossat glas handlar om Jeanette som nyss har blivit änka. Sörjer sin man Kent gör hon dock inte, skilsmässopappren var underskrivna men hann aldrig skickas in före dödsfallet. Jeanette bestämmer sig för att hennes liv ska få en nystart, men i arvet efter maken ingår hennes svärmor Gun som sätter käppar i hjulet för Jeanettes planer. En fallolycka begränsar Guns rörlighet och därmed kan hon inte lägga näsan i blöt i den utsträckning hon brukar när Jeanette börjar röja ut Kents saker. Gun låter sig dock inte stoppas av sin orörlighet, hon är fast besluten att familjens stora hemlighet ska följa med henne i graven. Bland de föremål hon hittar finns en stor fotoutrustning från 1800-talet, saker som Jeanette helst aldrig borde ha sett. De gamla fotografierna leder oss tillbaka till bokens andra del, berättelsen om Mathilda som trotsar tidens regler och skapar sig en karriär trots att hon är kvinna.

Vaxade juveler och brända hjärtan bygger också den på en nutida berättelse med koppling till ett historiskt kvinnoöde. Länken blir ett pärlhalsband, tillverkat av Karolina som efter faderns död försöker hitta ett sätt att försörja sin mor och syster. Fadern hade en idé om att tillverka billiga pärlhalsband av glaskulor fyllda med vax, men Karolina har som omyndig kvinna inget tillstånd att driva en sådan näring och fogden knackar regelbundet på dörren för att se vad som egentligen försiggår på Vaxblekaregården. Långt senare lever hennes ättling Marika. Hon har återvänt till Sverige efter många år utomlands. När hennes vuxna dotter Emelie kommer på besök blir Marika tvungen att konfrontera det faktum att hon alltid har varit en frånvarande mor. Boken utspelar sig i juletid och såväl pepparkakor som julmarknader höjer stämningen vilket skänker boken en härlig känsla för den årstid den utspelar sig under.

Ewa Klingbergs feelgoodromaner är skrivna med både eftertanke och värme. Handlingen bygger på svåra situationer som känns vardagliga och realistiska, men efter mörkret kommer ljuset och huvudpersonerna finner ofta oväntade vägar framåt. Skildringen av hur Marika i Vaxade juveler och brända hjärtan tvingas ta tag i alla de känslor hon har försökt hålla ifrån sig och den potentiella möjligheten att börja om på nytt tillsammans med den dotter hon knappt känner är både finstämd och välskriven. Detsamma gäller Jeannettes situation som nybliven änka i Lånat silver och krossat glas. Hon förväntas känna sorg, men är inte riktigt förmögen att göra det i en situation där äktenskapet i praktiken redan var över. Här finns även ett stråk av humor, för det är aldrig okomplicerat att få en nyfiken svärmor som inneboende.

Det som tilltalar mig allra mest i den här bokserien är de historiska kvinnoporträtten. Ewa Klingberg fångar tidsandan i det sena 1800-talet. Kvinnorna hon skildrar tvingas kämpa hårt för sin tillvaro, vilket säkert var mer regel än undantag vid den tiden. Hon gör dem färgstarka och låter dem ta steget vidare och bli driftigare än vad ett fruntimmer egentligen bör vara, enligt rådande normer, vilket bereder dem både glädje och sorger. Huskvarnaseriens lyhörda och charmiga berättelser om hur det är att vara kvinna i såväl äldre tider som idag tillhör mina favoriter inom den svenska feelgoodgenren.

Utgivna av: Historiska Media, 2018. 

Lånat silver och krossat glas finns hos: Historiska MediaAdlibrisBokus

Vaxade juveler och brända hjärtan finns hos: Historiska MediaAdlibrisBokus

Betyg 4 av 5

 

 

4 reaktioner till “Huskvarnaserien bjuder på kvinnohistoria och julkänsla

  1. Har läst två av böckerna, Manglade dukar … och nu Vaxade pärlor … Håller med om att det är i berättelserna från förr som det blir som allra mest intressant. Faktiskt så skulle jag stundtals önska att hela boken bestod bara av den berättelsen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.