9789113070889_200x_en-hogre-rattvisa

Den hyllade deckarserien om kriminalpsykologen Sebastian Bergman och hans kollegor vid Riksmord är tillbaka med En högre rättvisa, den sjätte boken i ordningen.

Det ser inledningsvis dystert ut för Sebastian Bergman. Han är utsparkad ur utredningsgruppen vid Riksmord efter att ha överskridit en gräns för mycket, men när han får i uppdrag att bistå en utredning i Uppsala där riksmord senare kallas in korsas deras vägar på nytt. En stor del av handlingen handlar skildrar utredningsgruppens privata angelägenheter. Ursula och Vanja har båda en komplicerad relation till Sebastian och hans arroganta natur. Chefen Torkel provoceras även han av Sebastians beteende, trots att han vanligtvis är lugnet själv. Värst är det för Billy som efter att hans nära vän Jennifer avled har hamnat i en riktigt besvärlig situation. Spelet mellan karaktärerna är skickligt gestaltat och här finns en stor del av bokens behållning. Flera av personerna är allt annat är sympatiska, men de engagerar. Det är näst intill omöjligt att som läsare inte reagera över deras beteende, vilket gör dem både minnesvärda och unika.

Brotten de är satta att utreda kretsar kring brutala överfallsvåldtäkter. Kvinnorna som drabbas får en säck dragen över huvudet och sedan en injektion med sömnmedel. Situationen gör fallet komplicerat. Det faktum att kvinnorna nästan inte hinner uppfatta något av själva händelsen gör det svårt att skapa någon typ av signalement. Tids nog upptäcker mordutredarna dock en tydlig koppling och inser att gärningsmannen är en person som har tagit rättvisan i egna händer och nu är beredd att utdöma straffet för en händelse som ligger några år bakåt i tiden.

En högre rättvisa är en oerhört välskriven kriminalroman där författarduon ser till att få ut det mesta möjliga ur handlingen. Alla detaljer kring dramaturgi och händelsekedja flyter perfekt. Hjorth & Rosenfeldt har skämt bort oss läsare ordentligt genom att leverera några riktiga fullträffar i sina tidiga böcker. En högre rättvisa är inget undantag, men inte heller den starkaste boken i serien. Det är dock oavbrutet skrämmande, innovativt, drivet och aktuellt. Jag ser fram emot den fortsättning som slutet öppnar upp för.

Utgiven av: Norstedts, 2018. 

Finns hos: BokusAdlibrisAkademibokhandeln

Betyg: 4 av 5

3 reaktioner till “En högre rättvisa av Hjorth & Rosenfeldt

  1. Den här står på min önskelista/inköpslista! Tyvärr är karaktären Sebastian Bergman lite ”förstörd” av TV-filmerna och Rolf Lassgård. RL är en fantastisk skådespelare (som jag för övrigt är släkt med!), men jag föredrar att skapa mig mina egna bilder av karaktärerna.

  2. Jag har ju precis läst första delen, som jag tyckte var riktigt bra. Det verkar ju lovande att det fortfarande är bra i sjätte delen 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.