9789113081540_200x_kallbrand

Ett sprängattentat mot en åklagare och hennes familj får Mette Olsäter och kollegorna vid NOA att frukta för ett en terrorvåg håller på att dra in över landet. Mycket tyder dock på att det är ett brott genomfört av en psykiskt instabil ung man som Olivia Rönning känner en oförklarlig dragning till. Hon har läst hans poetiska texter som publicerats i ett litet band med titeln Kallbrand, men hon förstår inte hur tankarna han återger där kan samsas med dem hos en kallblodig mördare. Bevisningen är en sak, Olivias instinkt säger något annat.

På andra sidan jorden brottas Tom Stilton med sina demoner. Han och Luna bor på ett retreat när Tom får kontakt med en svårt handikappad kvinna som ger honom ett uppdrag. Hon vill att han ska hitta någon, en man bosatt på en flodbåt. Enligt henne är han ondskan personifierad. Nyfikenheten tar överhanden och Tom behöver något som skingrar hans egna tankar, därför åtar han sig vad som visar sig vara ett livsfarligt detektivarbete.

Cilla & Rolf Börjlind är tillbaka med den femte delen i den hyllade deckarserien om Tom Stilton och Olivia Rönning. Kallbrand är en berättelse som rör sig mellan Sydostasien och Europa och som visar människornas allra sämsta sidor, i alla fall när det gäller antagonisterna. När det gäller huvudpersonerna är det dock annorlunda. Just det mänskliga och ibland kantstötta som finns hos flera i persongalleriet är en av bokseriens främsta styrkor. Tom Stilton har levt ett hårt liv, han har varit allt från kriminalkommissarie till hemlös. Han är ingen dålig människa, han har bara hamnat fel och stundtals befunnit sig på samhällets botten. Hans vänskap med den yngre kollegan Olivia Rönning är oväntad, men intressant. Jag uppskattar den vidsynthet och tolerans författarna förmedlar genom att låta karaktärerna vara mänskliga och komplexa. Kallbrand känns också väl förankrad i vår direkta samtid. Här ryms debatten om Metoo-rörelsen och den växande oron för terrorism.

När det gäller själva intrigen är det många händelser och trådar som leder oss fram till upplösningen. Det är välskrivet och engagerande, författarduon håller spänningen vid liv hela vägen. Upplösningen överraskar och är raffinerad, men det är inte utan att jag under resans gång känner att alla sidospår gör mig en aning osäker på vilken del av berättelsen som egentligen är huvudintrigen. Den röda tråden utkristalliserar sig dock allt mer när Tom Stilton påbörjar sitt uppdrag. Kallbrand är ett kärt återseende inom deckargenren och än en gång visar Cilla & Rolf Börjlind prov på elitklass när det gäller att författa en mångfacetterad spänningsroman som utmanar både gränser och normer.

Utgiven av: Norstedts, 2018. 

Finns hos: BokusAdlibrisAkademibokhandeln 

Betyg 4+ av 5

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.