9789187879449_200x_innan-ni-tog-oss

Det är sent 1930-tal. Rill, hennes syskon och föräldrar lever på en husbåt som flyter på floden Mississippi. De är fattiga, men ändå en lycklig familj som lever av det floden ger och färdas dit de känner för. När deras mor Queenie ska föda fram deras nya tvillingsyskon tillstöter dock komplikationer som gör att deras far måste ta henne till sjukhus. När föräldrarna är borta dröjer det inte förrän främmande män kommer och för bort hela syskonskaran. De hamnar på ett barnhem, trots att de inte är föräldralösa. Rill gör vad hon kan för att syskonskaran inte ska splittras, men är maktlös inför den våldsamma och omänskliga behandling de får utstå.

Många år senare börjar Avery nysta i sin familjs historia. Hennes far sitter i senaten och familjen Stafford är ett aktat namn. Under ett offentligt uppdrag på ett äldreboende träffar hon en kvinna som förvarar ett foto på sitt rum, föreställande en grupp flickor. Avery är övertygad om att en av flickorna är hennes farmor, men hon kan inte förstå kopplingen till kvinnan på ålderdomshemmet. Farmodern blir allt mer dement och Avery bestämmer sig därför för att ta reda på sanningen om sitt ursprung innan det är för sent.

Hemligheten som berör inte bara Averys familj utan många individer som adopterats från barnhem i södra USA under åren 1920-1950 har delvis verklig bakgrund, vilket gör den här boken till något alldeles extra. Berättelsen skildrar hur den ökända barnhemsföreståndarinnan Georgia Tann från Memphis stal barn från fattiga familjer och sålde dem till rika par som ville adoptera. Lisa Wingate har valt att skildra den gripande historien med fiktionens hjälp och resultatet blir en bok som lämnar ett djupt avtryck hos mig som läsare. Författaren lyckas fånga barnens rotlöshet och förtvivlan på ett sätt som är mycket träffande. Hon skildrar även deras vanmakt och utsatthet, men också deras hopp om att återförenas med sina syskon och föräldrar.

Trots att ämnet är både upprörande och att barnens öde är så tragiskt lyckas författaren ändå skapa nyanser. Hon berättar om de lyckliga minnena från floden som blir en livlina för Rill i misären på barnhemmet och hon beskriver även i den nutida delen av berättelsen en fin relation mellan Avery och hennes älskade farmor Judy. Innan ni tog oss är en mycket läsvärd roman, både för att den skildrar verkliga händelser, men framförallt för att den är så välskriven. Karaktärsteckningarna, miljöerna och dramaturgin är så välavvägd att läsningen trots det tunga ämnet blir till en ren njutning. Lisa Wingate förtrollar med sitt språk, sin ton och sin lyhördhet inför de levnadsöden hon återger. Om jag bara fick rekommendera ett fåtal av höstens roman skulle Innan ni tog oss utan tvekan finnas bland dem.

Utgiven av: Lavender Lit, 2018. I översättning av: Cecilia Falk.

Finns hos: BokusAdlibrisAkademibokhandeln

Betyg 5 av 5

 

En reaktion till “Innan ni tog oss av Lisa Wingate

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.