9789137149097_200x_arton-grader-minus

En bil som körs över kajkanten i Helsingborgs hamn visar sig ha framförts av en död man. En till synes omöjlig ekvation som Fabian Risk och hans poliskollegor ställs inför att lösa. Dödsoffret visar tecken på att ha legat djupfryst i drygt två månader innan han återfanns i bilen. Det visar sig bli upptakten till en rad dödsfall, infrysningar och identitetsstölder.

Stefan Ahnhem har i sin tredje kriminalroman om Fabian Risk valt att belysa det glödheta ämnet med vad som händer om någon annan tar din plats. Här visas på hur skrämmande enkelt det är att genomföra en identitetskapning, och eftersom detta är en deckare undanröjs såklart varje spår och vittne genom mord. Det finns många motivbilder, pengar, hämnd och gamla synder – och på ett effektivt sätt håller Stefan Ahnhem spänningen vid liv och alla dörrar öppna i det längsta.

Samtidigt får vi också följa Dunja Hougaard som på andra sidan gränsen om Öresund försöker få fast ett gäng ungdomar som misshandlar och dödar hemlösa för att sedan lägga upp filmer av våldsdåden på nätet. Spåren leder tillbaka till Sverige.

 I Arton grader minus har Stefan Ahnhem finslipat sin stil och sin berättarteknik till toppklass. Det är en lättläst och driven berättelse med den rätta balansen av spänning, fiktion och verklighetsanknytning. Berättelsen bjuder på många vändningar, men även här är det väl avvägt. Trots att det är många karaktärer att följa håller författaren det på en lagom detaljerad nivå. En mycket bra deckare blir resultatet, den i mitt tycke vassaste hittills i serien. Självklar läsning för den som väljer isande spänning i höst!

Utgiven av: Bokförlaget Forum, 2016.

Boken kan köpas hos Adlibris och Bokus

Betyg 5 av 5

5 reaktioner till “Arton grader minus av Stefan Ahnhem

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.