9789137149158_200_en-nastan-sann-historia

Vad är egentligen sanningen, och vems version är den rätta? Det är temat för Mattias Edvardssons nya bok En nästan sann historia. Det är en berättelse som tar oss med på den kreativa resa det innebär att skapa litteratur, men som också utmanar de annars så självklara berättarvinklarna i en bok.

Zackarias Levin har blivit av med jobbet och det mesta i tillvaron ter sig dystert. Sambon har dumpat honom och framtiden är oviss. Till sist är det enda till buds stående alternativet att flytta hem till mamma. Men Zackarias har en plan. Han ska skriva en bästsäljande bok om de händelser som utspelade sig under hans egen tid vid en utbildning i kreativt skrivande vid Lunds universitet. En kedja händelser ledde då fram till döden för en av landets mest kända författare och Zackarias vän dömdes för mord. Men vad hände egentligen?

Mattias Edvardsson har hittat en ovanlig och alldeles egen väg igenom berättarkonstens djungel. Han tar oss nämligen inte bara med på en spännande resa genom litteraturens värld, han låter oss också vara med och skapa den. För ganska snart inser man att boken Zackarias skriver i En nästan sann historia, det är den jag själv läser just nu.

Hur man konstruerar en bestseller är det säkert många som har frågat sig, och något självklart recept finns inte. Utbildningar i konsten existerar dock, eftersom det liksom i alkemin tror sig finnas en del som sitter inne med svaret. Zackarias påbörjar en sådan utbildning vid 90-talets mitt och det är en bohemisk och mycket färgstark skara människor han träffar där, bland annat poeten Li Karpe och stjärnförfattaren Leo Stark. Men i den lilla gruppen människor svallar också känslorna, vilket leder till att Leo Stark försvinner spårlöst – högst troligen mördad.

Frågan är hur sanningen ser ut när ingen känner dess natur. Istället kommer en rad antaganden, som i bärarens medvetande förvandlas till den absoluta sanningen. För det kan helt enkelt inte ha gått till på något annat sätt än det som varje part föreställer sig. Problemet är att versionerna skiljer sig åt.

En nästan sann historia är en ovanligt smart skriven typ av spänningslitteratur som också tar steget in i själva litteraturens högborg då det är en skara författaraspiranter som utgör själva persongalleriet och även en universitetsutbildning som får bli scenen för dramat. Boken är spetsfundigt, pricksäkert och stiligt skriven, och En nästan sann historia sticker ut på många sätt. Det enda jag kanske inte är helt övertygad om är att alla fattar tycke för den litterära värld som speglas. Den är mycket speciell och tilltalar nog främst en skara med ett stort intresse för språk och skrivande. Samtidigt är det här en intressant bok som vågar leka med sin egen tillkomst och sin egen existens. Det är uppfriskande och gör den mycket läsvärd.

Utgiven av: Bokförlaget Forum, 2016

Kan köpas hos Bokus och Adlibris

Betyg 4 av 5

7 reaktioner till “En nästan sann historia av Mattias Edvardsson

  1. Jag gillade det där med att boken skrevs i boken. Inte alltid det funkar men här blev det mycket bra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.