9789113065441_200_sov-du-lilla-videung

Det är höst i Stockholm och på centralstationen utspelar sig en humanitär tragedi av ofattbara mått; varje timme anländer fler och fler asylsökande som har tvingats lämna sina hem för att söka tryggheten någon annanstans. Många av dem är ensamma barn, och de är lätta offer för dem som är beredda att utnyttja människor som befinner sig i en svag och utsatt position. Olivia Rönning är en av dem som hjälper till med mottagandet, men snart kallas hon istället till en mordutredning i Småland där en liten pojke har hittats död i skogen.

Tom Stilton har i den fjärde boken i serien lyckats komma i viss balans från att tidigare ha levt på gatan. Han är beredd att arbeta för Mette Olsäter igen, och även han kopplas in på fallet med den döde pojken. Snart lyckas polisen fastställa att barnet troligen är av rumänskt ursprung, och jakten på mördaren för dem till ett land fyllt av fattigdom och korruption. I Rumänien inser de också att pojken bara är en del i ett större spel där människor behandlas som handelsvaror och att han inte är det enda offret i den ständiga jakten på profit.

Liksom i sina tre tidigare böcker tar paret Börjlind avstamp i samtiden och utvecklar det som sker i vår närhet till en både genomtänkt och realistisk berättelse. Att många ensamkommande flyktingbarn försvinner spårlöst i Sverige är fakta. Men vad händer med dem? Författarduon ger oss den hemskaste tänkbara versionen. Det är makabert, det är våldsamt, men inte osannolikt. Tvärtom.

Författarna bygger också vidare på sina starka karaktärer och låter dem vidareutvecklas. De dras med både svagheter och styrkor, vilket gör dem trovärdiga. I den värld Cilla & Rolf Börjlind väljer att skildra är egentligen ingen utstött. Även de som har hamnat på samhällets botten enligt klassiska normer får här träda fram och visa sina goda sidor. I den här bokserien finns varken hjältar eller antihjältar, vilket känns befriande. De är helt enkelt bara färgstarka karaktärer.

Sov du lilla videung är förvisso en kriminalroman, spänningen finns där och är skickligt uppbyggd. Men det är också en samtidsskildring och en bok som manar till eftertanke. Det ger den en extra dimension som tar den bortom ren och skär underhållning. Här blir det så tydligt att det realistiska många gånger är det mest skrämmande av allt. Börjlinds fortsätter att övertyga om att de tillhör det absoluta toppskiktet bland svenska spänningsförfattare.

Utgiven av: Norstedts förlag, 2016.

Boken kan köpas hos Bokus och Adlibris

Betyg 4+ av 5

2 reaktioner till “Sov du lilla videung av Cilla & Rolf Börjlind

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.