9789176455968_200_den-grymmaste-manaden-en-kommissarie-gamache-deckare_pocket

Text från Bokus: Välkommen till Three Pines, där den grymmaste månaden är på väg att leva upp till sitt namn. Det är vår i detta pyttelilla, bortglömda samhälle; träden har fått knoppar och de första blommorna kämpar sig fram genom den nyligen töade marken. Men allt är inte förutbestämt att återvända till livet.
När några bybor bestämmer sig för att fira påsk genom att hålla en seans på Old Hadley House hoppas de kunna befria byn från dess ondska. Men i stället dör en av deltagarna av skräck. En naturlig död? Eller har offret på något sätt fått hjälp på vägen?
Den briljante, medkännande kommissarie Armand Gamache från mordroteln vid Sûreté du Quebec får ta hand om utredningen. Ett fall som tvingar honom att konfrontera sina egna såväl som den skenbart idylliska byns demoner.


Den grymmaste månaden är den tredje boken i serien om kommissarie Armand Gamache och det lilla kanadensiska samhället Three Pines med dess invånare. Liksom de tidigare böckerna skulle jag vilja kalla den här boken för en mysdeckare, det är inte en särskilt blodig historia. Men visst sker ändå ett mord, och samtidigt som Gamache utreder det kastar författaren in en hel del skarpsynta iakttagelser av människor och vårt samhälle. Den biten sköter Louise Penny med finess. Hon kan konsten att gestalta intressanta och färgstarka karaktärer drivna av våra dödssynder.

Det börjar lovande med ett påskfirande och en seans i ett gammalt obebott hus dom spårar ur. Så långt är det spännande, men något jag dock är mindre positiv till är alla dunkla komplotter som pågår vid mordroteln i Quebec och som förföljer Gamache i bok efter bok. Korruptionshärvan han blev inblandad i tidigare verkar aldrig få någon lösning, och det är svårt att veta skillnad på vän och fiende bland hans kollegor. Turerna kring detta släpar med i varje bok och tar nästan lika stor plats som händelserna i Three Pines. Jag hoppas att intrigerna i den här boken kan bli ett avslut, för jag börjar tröttna på att det här inslaget tar så stor plats i berättelserna.

Utgiven av: Modernista, pocket 2015. I översättning av Charlotte Hjukström.

Finns att köpa hos Bokus och Adlibris

Betyg 3+ av 5

5 reaktioner till “Den grymmaste månaden av Louise Penny

  1. Jag hoppas ju komma till den här delen någon gång 🙂 Trådar som löper vidare i bok efter bok gillar jag inte, det får liksom inte ta för lång tid att reda ut något 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.