9789170281952_large_dromhjarta_pocket

Nora och Alicia är kusiner och växer upp tillsammans på Kuba strax före revolutionen. Det är 1950-tal och tillvaron ter sig paradislik. Kuba är en vacker och rik plats, förvisso med rasfördomar och stela sociala konventioner styrda av den katolska kyrkan och det koloniala arvet, men ändå en plats där solen alltid skiner. Så tar Fidel Castro makten och landet förändras i grunden. Noras och hennes familj flyr till USA, Alicia och hennes far stannar. Under många år brevväxlar kusinerna i den mån den kommunistiska regimen tillåter det, och det är två vitt skilda världar de lever i. Men så kommer dagen då Nora inser att Alicias och hennes dotter Lucindas liv står på spel, och hon reser tillbaka till Kuba för att hjälpa dem.

Cecilia Samartin har skrivit en färgstark berättelse med ett spektra av känslor lika brett som regnbågens alla nyanser, och hon behärskar dem så oerhört väl. Det är en djupt gripande historia vi får ta del av i Drömhjärta, om två flickor som är bästa vänner och som skiljs åt för att troligen aldrig återses. Men Nora väljer att inte låta ödet ha sin gång utan reser tillbaka för att hjälpa en person hon älskar som sin egen syster. Cecilia Samartin skriver så inlevelsefullt att jag blir alldeles tagen. Miljöerna är så väl skildrade att man nästan kan ta på dem, och berättelsen om hur det är att emigrera till ett annat land, att tvingas leva långt ifrån sitt hem och sina rötter, äger ett djup som få böcker kan stoltsera med.

Drömhjärta är som sagt mycket skickligt skriven, Cecilia Samartin är själv född på Kuba men lever i USA, så jag antar att det finns personliga erfarenheter i hennes familj som hon har inspirerats av. Genom att låta huvudpersonen Nora fly medan Alicia stannar kvar få vi verkligen se kontrasterna, den ena lever ett liv fyllt av bekvämligheter och rättigheter men med en tomhet som kommer sig av att vara långt hemifrån, medan Alicia lever i ett land där förtryck och nöd råder men ändå med känslan av att höra till.

Jag valde att läsa den här boken som en del i utmaningen En världsomsegling på 366 dagar som går ut på att läsa böcker från länder som man kanske inte annars läser så mycket om. Den här boken är nästintill perfekt, den har allt jag letar efter när jag väljer böcker till den utmaningen. Drömhjärta är välskriven, fängslande och har en intressant och gripande historia att berätta. Boken har också lärt mig mer om Kuba, och även ändrat min bild av landet. Drömhjärta är också en läsupplevelse jag kommer bära med mig länge, och jag kommer definitivt att läsa mer av Cecilia Samartin! Det här är verkligen en bok jag kan rekommendera.

Utgiven av: Bazar förlag, pocket 2012. Översättning:  Torun Lidfeldt Bager

Köp hos t ex Bokus eller Adlibris

Betyg 4+ av 5

12 reaktioner till “Drömhjärta av Cecilia Samartin

  1. Jag läste den förra året och tyckte verkligen om den jag med! Tänkte genast att jag måste läsa fler, och köpte fler, men har jag, hm, läst dem ännu? Neeej…, finns för många bra böcker att välja mellan hela tiden, men får nog ta tag och läsa någon av hennes andra snart!

  2. Vad kul att du gillar den! Jag tyckte också att den var väldigt fin, färgstarkt som du säger och jag gillade också de där kontrasterna. Omslaget är också så fint 🙂 Och en väldigt bra bok till världsomseglingen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.