9789174614046_200_ole-dole

Text från Bokus: Ett ungt förälskat par vaknar upp ur medvetslöshet, desorienterade och fångna i något som verkar vara en kakelklädd container. Det är mörkt och kallt, och det är omöjligt att ta sig ut. Deras fängelse tycks först vara helt tomt men när de famlar i mörkret finner de två saker: en revolver och en mobiltelefon.
Det ringer i mobilen. En röst talar om att vapnet är laddat med en kula. Den som skjuter den andra kommer att bli fri och få leva. Därefter bryts samtalet.
Det tar två veckor av hunger, skräck, smuts och kyla innan en av dem ger efter.
Någon har satt den här typen av kidnappningar i system; fler par försvinner – arbetskollegor, mor och dotter, två prostituerade kvinnor. Alla ges samma förutsättningar och alla ställs inför samma ultimatum. En får leva. En ska dö.
Kriminalkommissarie Helen Grace och hennes kollegor har aldrig upplevt något liknande. De ser inget samband mellan offren. Helen är skicklig, stark och rättfärdig. Men hon har själv upplevt fruktansvärda saker och måste regelbundet ge utlopp åt sina inre demoner genom att låta sig piskas.
När Helen äntligen tycker sig se ett mönster i utredningen är lösningen långt värre än hon någonsin kunnat ana.


Den första boken om Helen Grace och hennes poliskollegor är en ganska rå och rafflande deckare. Det unga paret som tas till fånga och ställs inför ultimatumet att döda eller dö är bara det första i en rad. Det är ett synnerligen obehagligt scenario, och jag gillar hur författaren fångar det psykiska spelet mellan de två inlåsta personerna.

Tempot är högt, men samtidigt tycker jag också att det känns som det inte händer så mycket. Par efter par tas till fånga, en lever och en dör – men Helen Grace är inte ett enda steg närmare lösningen. Handlingen spretar lite, och ibland gör författaren tvära kast i berättelsen som jag inte är helt till freds med. Slutet är dock mycket rafflande, och det är egentligen först här jag tycker författaren visar sin potential.

Sammantaget är det ändå en spännande debutbok, och jag ser fram emot att läsa mer om Helen Grace som är en uppfriskande karaktär. Jag tror den här deckarserien har goda förutsättningar att växa i kostymen och bli riktigt bra.

Utgiven av: Lind & Co, inbunden 2015, pocket februari 2016. Översättning: Lena Kamhed.

Finns att köpa hos Bokus och Adlibris

Betyg 3 av 5

9789174614824_200_bro-bro-breja

Bro bro breja är del två i serien, och har just kommit på svenska.

7 reaktioner till “Ole dole av M. J. Arlidge

  1. Det låter som en väldigt spännande bok, och jag blir nyfiken redan nu på upplösningen, och även på den psykologiska delen, hur man kommer fram till vem som skall skjutas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.