En bok, två olika utgåvor.

Text från Adlibris: En solig sommardag blir den sextonåriga Laurel vittne till en fasansfull händelse i familjens trädgård i det idylliska Suffolk. Ett brott begås, men hon förstår inte riktigt vad det är som sker och familjen talar aldrig mer om saken.

Som vuxen är Laurel en firad skådespelerska men hon bär ständigt den mörka hemligheten inom sig. När så hennes mor närmar sig livets slut bestämmer sig Laurel för att söka sanningen. Plågad av minnena från den där dagen för femtio år sedan, återvänder hon till föräldrahemmet. Hon börjar pussla ihop bitarna i en dramatisk historia som sträcker sig tillbaka till andra världskriget. Det är berättelsen om tre främlingar från skilda världar – Laurels mor Dorothy, Vivien och Jimmy – som av en händelse möts i London och vilkas liv blir ödesdigert sammanflätade. Den sanna historien visar sig vara långt mer omskakande än Laurel någonsin kunnat föreställa sig.


Kate Morton har kommit att bli en av mina absoluta favoritförfattare. Med stor skicklighet väver hon samman dåtid och nutid och bjuder alltid sin läsare på en förtrollande roman – denna gång fylld av mysterier, kärlek och svek.

Karaktärerna är mycket finns skildrade, men jag fängslas som alltid mest av Dorothy, Jimmy och Viviens tillvaro i Andra världskrigets London. Det är också den delen av berättelsen som står i centrum. Det är lätt att tänka att det är romantiskt och klistrigt innehåll boken bjuder på när man ser omslaget, men även om det förekommer kärlek har Kate Morton en mycket större berättelse än så att bjuda på. Hon avväger och balanserar det hela bra.

Boken är mycket skickligt uppbyggd, redan i första kapitlet begås ett mord och vi får snart en hint om vad som kan ha legat bakom. Men det är bara en förnimmelse, en aning som gör att man vill fortsätta läsa. Inte förrän på sista sidan kan man egentligen veta säkert vad som hände. Det här sättet att väva in ett mysterium i romanen gör att man bara måste fortsätta läsa.

Kanske är boken en smula lång, men det är på ett bitterljuvt sätt för man vill samtidigt inte att den ska ta slut. En välbevarad hemlighet når inte heller riktigt upp till samma klass som Mortons fantastiska Den glömda trädgården – men det är ändå en mycket bra bok som kommer att stanna kvar hos mig länge efter att jag har läst ut den.

Utgiven av: Forum, storpocket 2015. Månpocket, 2013. I översättning av Ann Björkhem.

Köp hos t ex Bokus eller Adlibris

Betyg 4+ av 5

11 reaktioner till “En välbevarad hemlighet av Kate Morton

  1. Jag har nyligen köpt hem Den glömda trädgården och ser fram emot den! Den här låter också väldigt bra och jag blir bara mer och mer nyfiken på denna Morton 🙂 Gillar omslaget till vänster 🙂

  2. Jag har läst några böcker av Morton och tyckt att det har varit riktigt bra. Dock tycker jag att flera av hennes böcker är gjorda i lite samma stuk, men jag tycker om böckerna ändå 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.