9789187441417_200_par-i-brott

Just nu är det säkert en och annan deckarfantast som följer Partners in Crime på TV4 tisdagskvällar klockan 21.00. Serien baserar sig på Agatha Christies karaktärer Tommy och Tuppence Beresford, och nu finns för första gången översatt till svenska en novellsamling som skildrar parets äventyr då de tar över Blunts Briljanta Detektivbyrå. Par i brott har getts ut i samband med Agatha Christies 125-årsjubileum.

Novellerna är sammanhållna genom parets aktiviteter på detektivbyrån, och kan läsas både fristående eller som en berättelse. Varje fall utgör grunden för en novell och vi får följa med i jakten på sovjetiska agenter, försvunna pärlor och fästmör som har gått upp i rök. Boken är skriven med en stor dos humor och Agatha Christie tar sig friheten att driva både med detektivromanen som företeelse och andra samtida författares karaktärer. Tommy och Tuppence är ju nämligen inga riktiga detektiver, de har enbart fått bryån till låns av Tommys chef (som har någon slags hög befattning inom säkerhetstjänsten, och behöver någon som inväntar att en agent tar kontakt med innehavaren av Blunts Briljanta Detektivbyrå). I brist på verklig erfarenhet studerar de alla kriminal- och detektivromaner de kommer över, och försöker efterlikna en rad olika romanhjältar. Det är också lite av bokens akilleshäl, eftersom en del av dessa är obekanta för samtida läsare, och man därmed lätt kan missa en del poänger.

Det är intressant att läsa om Tommy & Tuppence för såväl den som intresserar sig för klassisk litteratur som den inbitna Agatha Christie-fantasten eftersom Par i brott utgör en stor kontrast till böckerna om Hercule Poirot och Miss Marple. I de böckerna är ofta brotten sofistikerade och mördarna framställs med djupa psykologiska porträtt. De fall Tommy & Tuppence råkar på har ofta en enkel lösning, och detektivparets utredningar kännetecknas av äventyrslystnad och en fallenhet för att blanda sig i saker som försätter dem i knipa. Dialogen dem emellan är ganska roande, Tuppence är nämligen den obotligt nyfikna och drivande kraften som tycks hitta mysterier under varje sten, medan Tommy är den mer försiktiga bromsklossen. Jag kan rekommendera både TV-serien (som är välgjord, som alltid när det är BBC som ligger bakom) och boken Par i brott till den som vill ha lättsamma och finurliga kriminalgåtor av deckardrottningen framför alla: Agatha Christie.

Boken Par i brott har jag fått att läsa som recensionsexemplar från Bookmark förlag. Stort tack för den!

Köp hos Bokus eller Adlibris

Betyg 3+ av 5

14 reaktioner till “Tommy & Tuppence – En annan sida av Agatha Christie

  1. Tommy och Tuppence har Christie skrivit andra böcker om också som jag läste när jag var yngre och gillade dem mycket, tyvärr att jag nu inte kommer på några titlar men ska försöka leta fram mina gamla böcker i en låda så jag kan tipsa. Jag såg att denna novellsamling hade kommit ut men jag har missat TV4 att de visar serien, såg reklam för den igår. Är det avslutande avsnitt så man kan titta när som helst eller måste man ha följt serien för att hänga med?

    1. Ja, hon har skrivit mer om dem och det är nog de romanerna som tv-serien bygger på. Jag har sett första avsnittet och det slutade med en cliffhanger. Del två har jag spelat in och ska se i helgen. Jag har inte riktigt uppfattat om det blir ett nytt fall i del tre eller om alla sex avsnitten baseras på en bok.

  2. Boken har jag inte läst och jag tror faktiskt inte jag läst något alls med det här paret. Däremot tittar jag ju på serien på TV. Det känns nästan lite mer som äventyr än som deckare 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.