9789174614817_200_jag-lat-dig-ga

Allt som behövs för att få hela livet att rasa samman är en mörk, regnig kväll. En gata där allting flyter samman i en blandning av vatten och reflekterande ljus. Och så en bil som dyker upp från ingenstans. Jacob Jordan är fem år när hans liv släcks efter att han har blivit påkörd. Bilföraren försvinner från platsen och det är till synes omöjligt för polisen att hitta vem det egentligen var som körde på Jacob.

Jenna flyr i blindo från sitt gamla liv och förlusten av ett barn. Av en slump hamnar hon i en liten by vid kusten i Wales. Hon gör vad hon kan för att hantera sina förluster. Sakta men säkert hittar hon en livsrytm och hennes konstnärliga ådra gör att hon finner en sysselsättning. Veterinären Patrick väcker varma känslor, men Jenna är inte säker på att hon kan släppa in någon i sitt liv ännu. Just som hon är beredd att ta steget kommer det förflutna ikapp henne, och frågan är om Patrick kan acceptera att hon inte berättat om sitt tidigare liv och därmed gett honom tillträde till sitt innersta.

Jag lät dig gå är brittiska Clare Mackintosh debutroman, och den bäst säljande sådan i Storbritannien under förra året. Boken är en psykologisk thriller som för tankarna till Belinda Bauers och Gillan Flynns författarskap. Men Clare Mackintosh behöver egentligen inte den typen av liknelser, hennes bok klarar utmärkt att så på egna ben.

Vi får följa de utredande kriminalpoliserna Ray och Kate vid polisen i Bristol i deras jakt på den person som smet från olyckan å ena sidan. Ray har problem med sitt privatliv, samtidigt som han är attraherad av den yngre kollegan Kate. Det får honom att inte alltid se klart i de utredningar han har på sitt bord. Men som tur är har Kate huvudet på skaft.

Samtidigt följer vi också Jenna som försöker gå vidare efter att ha förlorat allt. I mitt tycke är det bokens allra starkaste del, även om insikten i polisens utredning utgör en bra avvägning som förhöjer berättelsen. Clare Mackintosh lyckas levandegöra Jenna och alla hennes demoner på ett väldigt bra sätt och jag kan knappt lägga ifrån mig boken så fängslande är den. Miljön i den karga lilla byn vid den walesiska kusten är ypperligt beskriven (och om man trots allt får jämföra ligger Sharon Boltons fristående böcker och Ann Cleeves Shetlandsserie nära till hands).

Clare Mackintosh lyckas faktiskt med allt i den här boken. Jag fullkomligt slukar den och känner att jag genast vill läsa mer. Författaren bjuder på en twist med stort T och det är inte utan att det känns som att jag har hittat en ny favoritförfattare även om jag bara har läst denna bok av Mackintosh. Hon har endast hunnit skrivit den här boken ännu, men jag hoppas att det kommer flera.

Trots att året är ungt kan jag nog ändå drista mig till att redan nu utse Jag lät dig gå till en av vårens bäst böcker inom spänningsgenren. Kort sagt: Läs den!

Utgiven av: Lind & Co, 2016, i översättning av Mia Gahne.

Köp hos Bokus, Adlibris & CDON

Betyg 5 av

24 reaktioner till “Jag lät dig gå av Clare Mackintosh

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.