9789176455548_200_det-slutna-ogat

Daniel Buck är försvunnen. Liksom Edie Evans. Varje dag väntar sig Daniels mor Anna Buck att hennes lille son ska komma tillbaka, och varje dag tar hon ett steg längre in i galenskapen. I alla fall är det så det ter sig för den utomstående betraktaren, men kanske är Anna Bucks sätt att bete sig helt normalt för en sörjande mor. Edie Evans har varit försvunnen längre, och hoppet börjar sina för hennes familj. Till och med en man med förmågan att se syner, ett så kallat slutet öga, har tillkallats i fallet, men Edie är och förblir försvunnen. Vart tog barnen vägen? Har någon utnyttjat dem och dödat dem, eller lever de någonstans i fångenskap långt ifrån sina familjer?

Kommissarie John Marvel är en cynisk och hetlevrad polis som fått i uppdrag att återfinna polisintendentens frus hund. Marvel tycker att uppdraget är ett hån mot hans kompetens, och han har trots allt två försvunna barn att leta efter. Trots det fortsätter sökandet efter den fyrbenta familjemedlemmen, för Marvel vill inte göra sig ovän med polisintendenten. Jakten på hunden leder honom dock in på oväntade vägar, och till slut tvingas han inse att de trollpackor och strålkärringar som han ondgjort sig över kanske trots allt kan se syner som hjälper honom att finna dem han söker.

Belinda Bauer har skrivit ett flertal böcker, denna är fristående. Hon har en sällsynt förmåga att skildra den lilla människan både ingående och trovärdigt, och framförallt kännetecknas hennes böcker av ett bråddjupt själsligt mörker. Det är hon en mästare på att fånga. För vad händer egentligen med en kvinna vars barn har försvunnit spårlöst? Vad är hon beredd att göra för att återfinna det?

Jag är lite skeptisk till det här med karaktärer som ser syner. I mitt tycke gör det boken en aning svävande. Man vet faktiskt inte vad för brott som har begåtts, och inte heller om det faktiskt har begåtts något brott alls. Jag tycker också att slutet lämnar en del lösa trådar, det är inte allt som får ett svar.

Trots att Det slutna ögat inte är Belinda Bauers starkaste bok håller den ändå hög kvalité. Hon skriver på ett särpräglat och nischat sätt som gör att boken sticker ut ur mängden och hon mutar därmed in ett alldeles eget fack bland de brittiska kriminalromanerna. Just hennes förmåga att skildra de sociala faktorer som i så hög grad påverkar oss människor gör att Belinda Bauers deckare inte bara är en stunds spännande underhållning, de är också i högsta grad tänkvärda. Och visst kan man leka med tanken att det finns människor där ute som har en synsk gåva, oavsett vad man i grund och botten tror själv. I böckernas värld kan ju trots allt vad som helst hända.

Tack till Modernista för recensionsexemplaret!

Köp boken hos Bokus eller Adlibris

Betyg -4 av 5

9 reaktioner till “Det slutna ögat av Belinda Bauer

  1. Bara jag som inte tycker att omslaget passar med handlingen, åtminstone inte vad man får reda på såhär utan att ha läst boken…?
    Skippar nog denna, men blev mer nyfiken på författaren.

    1. Ja, fast omslaget har nog sin förklaring, för i boken talas det mycket om att den försvunne lille Daniel råkat göra fotspår i stelnande cement och att modern vårdar dessa ömt. Kanske är det därför fötterna är på bild 😉

  2. Vi får väl se om jag någonsin kommer till den här boken. Jag har i alla fall låtit bli att skaffa mig den eftersom jag först egentligen vill reda ut vad jag tycker om Belinda Bauer 🙂

  3. Måste verkligen läsa mer av Belinda Bauer. Har bara läst första boken och den gillade jag så mycket. Har ytterligare ett par böcker av henne i bokhyllan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.