9789113067018_200_nora-webster

Nora Webster har nyss blivit änka, vid unga år. Hon är bara strax över fyrtio år och ensam med fyra barn. Två av dem bor förvisso inte hemma längre, men de yngsta sönerna har tagit faderns bortgång hårt. Nora måste nu försöka strukturera upp sitt liv, ta tag i allt det som krävs av henne och antagligen också återgå i arbete eftersom hon inte kommer att klara sin försörjning annars. Framförallt känner hon att hon inte kan visa sina känslor inför pojkarna, och egentligen inte för någon. Den strida ström av besökare som kommer till hennes hem för att se hur hon mår är ibland lika intresserade av att få någonting att skvallra om som att hjälpa Nora.

Nora inser att hon egentligen alltid har stått i skuggan av sin make Maurice Webster, men nu är det dags att stå på egna ben. Hon lyckas få en kontorstjänst på det företag hon arbetade åt för länge sedan, innan hon blev hemmafru och barnen kom. Samtidigt är andras åsikter och det moraliska dilemmat i varje situation ständigt närvarande –  för hur ska vänner och bekanta tolka att Nora Webster färgar håret och skaffar sig ett jobb när Maurice knappast hunnit kallna i sin grav?

Colm Tóibín skriver om livets stora frågor med lågmält och vemodigt tonfall, men också med ett lättsamt språk. Handlingen utspelar sig i en liten irländsk stad, och Nora är en karaktär som borde vara enkel att sympatisera med, men trots det känner jag att jag aldrig kommer henne riktigt nära. Det är som att den mur hon bygger upp mot nyfikna grannar och bekanta även skärmar av mig som läsare, och därför är och förblir Nora svår att riktigt lära känna.

En berättelse om en nybliven änka hade lätt kunnat bli både svulstig och sentimental, det finns stort utrymme för att frossa i en kvinnas sorg. Här tycker jag att Colm Tóibín lyckas väl med att behålla en balanserad och nyanserad ton. Nora har sorg, men hon är inget offer. Författaren lyckas behålla en saklighet och ett lugn i sin skildring av sorgen efter en far och make som jag tycker är fin. Det är sorgligt, men det blir aldrig tårdrypande.

Jag tycker att en av bokens starkaste kvalitéer i övrigt är just skildringen av den irländska småstadsmentaliteten. Det finns mycket att känna igen sig, även som svensk. Människor är och förblir de samma. Det är också intressant att läsa om hur det lilla irländska samhället påverkas av den ständigt närvarande katolska kyrkan och med allt vad det innebär. Hur betydelsefull religionen är och hur den påverkar människorna i hur de är och vill framstå tror jag är något de flesta icketroende svenskar har svårt att förhålla sig till. Desto mer intressant att läsa om, tycker jag. Det är synd att Nora Webster är och förblir så svårfångad, hade hon bara varit lättare att ta till sitt hjärta hade den här romanen kunnat bli riktigt stark.

Tack till Norstedts för recensionsexemplaret i form av en e-bok!

Köp boken hos Bokus eller Adlibris

Betyg 3 av 5

6 reaktioner till “Nora Webster av Colm Tóibín

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.