9789175034041_200_juvelskrinet_pocket

Text från bokus.com: ”Bingo”, sa Erik. ”Bolin. Tsarens hovjuvelerare.”
Johan Kristian Homan, den stillsamme antikhandlaren i Gamla stan, har bett sin kollega Eric Gustafsson att värdera ett magnifikt smycke som hans flickvän Francine har ärvt. Hon har också dokument som hävdar att andra smycken från det ryska imperiet gömdes i ett palats i Sankt Petersburg under revolutionen.
Homan blir inbjuden till ett jubileum i sin gamla skola, med anor från 1300-talet och där Olaus Petri en gång var elev. Bland hans klasskamrater finns Leif Carlson, som utgjorde ett problem både för sig själv och för skolan, men som numera är framgångsrik affärsman i Ryssland och handlar med olja och naturgas. Han sitter dessutom på viktig, hemlig information om Rysslands energipolitik som kan få stora konsekvenser för omvärlden.
Men han har problem. Han anklagas för förskingring, och vädjar till Homan om hjälp för att komma undan ett dödshot.
Så försvinner Leif Carlson spårlöst. Sista gången någon såg honom var han ombord på flickvännen Ludmillas lyxyacht Red Lady.
Motvilligt dras Homan in i en härva av mord, korruption och rysk maffia som sträcker sig från dagens Stockholm till den epok då oskattbara föremål skapades av världens skickligaste juvelerare för det kejserliga palatset i Sankt Petersburg. Och han får hårdhänt lära sig att den som inte ger sig in i leken inte heller behöver dra sig ur …


Detta är den 42:a boken om Johan Kristian Homan och återigen visar Mårtenson att hans deckare är till för den som vill ha en bok där man vet vad man får och där kultur, mat och antikviteter är mer frekventa än brott med dödlig utgång. Boken är lättläst och jag gillar alla historiska anekdoter som man får på köpet under läsningens gång.

Det är en sak att Homan har en tendens att trassla in sig i saker som han inte borde, men när han börjar ge sig i lag med ryska oligarker och andra storspelare tycker jag att det blir lite långsökt ibland. I mitt tycke var de tidiga böckerna om Homan där han blev inblandad i mord på ”vanliga människor” och höll sig borta från makten korridorer lättare att ta till sig. Dessutom har Mårtenson en tendens att upprepa sig som i positiva ord kan liknas vid hemtrevlighet och igenkänningsfaktorn, men som tyvärr också förtar en del av spänningen i boken.

Köp boken hos din återförsäljare av pocketböcker.

Tack till Månpocket för recensionsexemplaret!

Betyg 3 av 5

3 reaktioner till “Juvelskrinet av Jan Mårtenson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.