9789137143804_200_klara-fardiga-do

Den oförbätterlige kommissarien Torsten ”T-Rex” Rexelius är tillbaka med nya äventyr. Det har gått drygt ett år sedan vi lärde känna honom i Rör inte mitt mord! och livet har förändrats till det bättre. Torsten har numera en stadig relation med Ulla, och på jobbet flyter allt på som vanligt. Det vill säga utmärkt, eftersom inte Torsten känner några andra lägen än de framgångsrika.

Men så trasslar livet till sig ordentligt när T-Rex blir vittne till och även kunde ha ingripit i ett rån mot en juvelerare om han bara hade haft lite större sinnesnärvaro. Snart får han också en mordutredning på halsen, en kollega har blivit brutalt ihjälslagen med ett strykjärn. Dessutom försvinner en annan kollega, Lisa, vilken råkar vara föremål för T-Rex adept Johannes varma känslor, och det hänger såklart på den oumbärlige Torstens axlar att reda ut alltsammans och dessutom klara sig ur de prekära situationer han själv hamnar i.

Klara, färdiga, dö! är Lars Forsbergs andra bok, och även denna gång är det en kriminalkomedi. En svårskriven genre, för hur skriver man egentligen om så allvarliga ämnen som död och brottslighet så att det blir roligt? Hur gör man för att klara balansgången så att det inte blir töntigt eller alltför tillgjort? Uppenbarligen har Forsberg svaret, för han klarar mestadels balansgången bra. Mycket av detta beror på att det här är en bok där det är karaktärerna, främst Torsten Rexelius, som har huvudrollen och som bär hela berättelsen framåt. Handlingen och framförallt brotten är av underordnad betydelse, det är Rexelius och hans öden som är boken.

Torsten Rexelius är en hopplös figur som man både kan irritera sig på men samtidigt ha ett visst medlidande med. Det han råkar ut för är oftast ganska dråpligt, och han är själv helt omedveten om hur omvärlden upplever honom. Hans självbild är mycket skev, och Torsten blir en parodi på hopplösa människor som vi alla då och då stöter på. Men det är också alla Torstens dåliga sidor som gör att han blir sympatisk. Han är nämligen i grund och botten en välment person, bara det att han har en himla otur…

Det är dock en sak som jag tycker kunde ha förändrat boken till det bättre, och det är om den hade kortats ned en aning. Dels för att T-Rex är en person som är roligast i lagom doser, dels för att boken bjuder på lite väl många turer och förvecklingar. Men det är helt klart en underhållande historia. Kanske finns det de som känner dubier mot att den inte är alltigenom verklighetsförankrad, men det är å andra sidan inte böcker innehållande vampyrer, spöken och tomtar heller, så det kan knappast anses vara ett måste i litteraturens värld.

Stort tack till Bokförlaget Forum för recensionsexemplaret!

Köp boken hos Bokus eller Adlibris

Betyg 3+ av 5

6 reaktioner till “Klara, färdiga, dö! av Lars Forsberg

  1. Jag känner att jag nog bör låta bli de här böckerna. De låter lite som revy/buskis/fars och det har jag väldigt svårt för 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.