9789113083827_200x_tva-sorters-sanning

Harry Bosch fortsätter kampen mot de onda krafterna som lurar i Los Angeles med omnejd. I den tjugoandra boken i ordningen blir han inblandad i ett fall där två farmaceuter hittas mördade. Spåren leder till en knarkkartell och ett väl utvecklat system med förfalskade recept på läkemedel som innehåller drogsubstanser. Någon måste infiltrera rörelsen för att polisen i San Fernando ska kunna komma åt de skyldiga. Harry Bosch åtar sig uppdraget och ger sig ut på sitt kanske farligaste uppdrag hittills.

Samtidigt spökar hans förflutna. Några tidigare kollegor från hans tid vid LAPD avlägger besök och meddelar att en fånge som suttit i dödscell de senaste trettio åren anklagad för mord är på väg att få resning. Han hävdar sin oskuld och att hela rättsfallet byggde på falska bevis som planterades av Harry Bosch och hans numera avlidne kollega. Bosch har inte mycket att sätta emot och om mördaren får rätt riskerar Bosch liv att slås i spillror. Han vänder sig till sin halvbror, stjärnadvokaten Mickey Haller, för hjälp.

Michael Connelly är skicklig på att skildra Los Angeles klasskillnader och befolkningsklyftor. Staden är en mångkulturell smältdegel vars film- och musikindustri har lockat människor från hela världen under många årtionden. Men alla kan inte lyckas i showbusiness, och på stadens skuggsida frodas kriminalitet och drogmissbruk. Just det senare är ett ämne som löper som en röd tråd genom den här boken, författaren skildrar i detalj hur den raffinerade kedjan med falsk förskrivning av receptbelagda läkemedel blir en stor inkomstkälla för knarkhandlarna i Kaliforniens undre värld.

Connelly fortsätter att leverera spänning på allra högsta nivå i sin nya bok och har med sin kärve kommissarie och sina detaljerade beskrivningar av polisarbete och det amerikanska rättsväsendet skaffat sig en trogen publik. Dit hör även jag, för i de allra flesta fall vet man precis vad man får när man plockar upp en bok av Michael Connelly: en hårdkokt, genomtänkt och välskriven deckare som utspelar sig på den amerikanska västkusten. Det är precis vad författaren levererar även i Två sorters sanning.

Utgiven av: Norstedts, 2018. I översättning av: Patrik Hammarsten. 

Finns hos: BokusAdlibrisAkademibokhandeln 

Betyg 4 av 5

En reaktion till “Två sorters sanning av Michael Connelly

  1. Bara en liten notering: i slutet av recensionen(två sorters sanning) står det ” den amerikanska östkusten”. Du menar såklart västkusten…De allra flesta BoschDeckare utspelar sig där.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.