I Hjärtlös av Marissa Meyer förflyttas vi till sagornas värld. Boken handlar om kungariket Hjärteroch den elaka drottningen känd från Alice i underlandet. Författare  har även i sina tidigare böcker, The Lunar Chronicles, gjort nytolkningar av klassiska sagor. Boken vänder sig i första hand till unga vuxna. 

När vi möter den blivande Hjärter Dam, lady Cathrrine, är hon ännu en ung flicka som drömmer om att öppna bageri tillsammans med sin kammarjungfru. Kungen i Hjärter har dock fått upp ögonen för henne, och inte ens Cheshirekatten kan hjälpa henne att undkomma ett äktenskap som föräldrarna tycker är lämpligt. Berättelsen utspelar sig i magins värld, bland talande djur och levande spelkort. Hur fantasifull denna värld än är lyckas Marissa Meyer att gestalta den med en självklarhet som imponerar och övertygar. Hon låter oss följa med på färgsprakande och dramatiska baler och känna doften av lady Catherines fantastiska bakverk. 

Fantasy brukar inte vara min kopp te, men ibland är det roligt att läsa även utanför den vanliga bekvämlighetszonen. Hjärtlös blir en positiv överraskning på det området. Berättelsen fängslar mer än jag hade vågat hoppas på och författarens livfulla sätt att beskriva kungariket Hjärter är så målande att jag förflyttas dit. Tyvärr har jag ingen närmare relation till Alice i underlandet, möjligen kunde jag ha haft än större utbyte av berättelsen om jag känt till grundhistorien lite bättre. 

Utgiven av Modernista, 2017. I översättning av: Torun Lidfeldt Bager.  

Finns hos Bokus och Adlibris 

Betyg 3 av 5

5 reaktioner till “Hjärtlös av Marissa Meyer

  1. Nu är jag ju väldigt glad i fantasy men jag gillade också denna. Det är en kul ide att bygga på en redan välkänd berättelse.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.