9789137147932_200_be-inte-om-nad

Året är 1996 och Ryssland befinner sig i ett instabilt tillstånd av nyvunnen demokrati efter Sovjetunionens fall några år tidigare. Landet går mot val, och det kommer bli ett mycket betydelsefullt sådant eftersom det är nu det avgörs vilken väg Ryssland ska styra in på framöver. Samtidigt är det korruption och dolda krafter som styr det mesta.

Max Anger och hans vän Sarah Hansen är en del av organisationen Vektor som på olika sätt arbetar för att lära känna, iaktta och analysera det stora grannlandet Ryssland. Men det är en farlig verksamhet, och då Max flickvän Pashie som också är involverad i arbetet försvinner spårlöst efter att ha ställt fel typ av frågor inleds en hetsig jakt som kommer att kosta många liv i försöken att rädda henne. Max Anger verkar också ha egna dunkla kopplingar till Ryssland genom sin far, och ännu finns det några få personer i livet som sitter inne med svaret på vilka hans farföräldrar egentligen var.

Be inte om nåd är Martin Österdahls debutbok och det är en rafflande sådan som rör sig någonstans mellan den klassiska spionromanen och en hårdkokt thriller. Vi förflyttas till ett Ryssland som är märkt av åren under kommunistiskt styre; ett land som vill få en nystart men samtidigt sitter fast i gamla hjulspår av korruption och dolda makthavare. Mycket i den här berättelsen återkopplar till personer och händelser under Sovjettiden.

På många sätt är det här en ovanligt avancerad bok för att tillhöra deckar/spänningsgenren. Den rymmer många fakta och detaljer kring såväl historia som it- och mobilteknologi, att behärska det senare kommer att bli en del av spelet om makten. Det är också ett stort persongalleri att ta till sig, och ibland kan jag även känna att handlingen pekar åt lika många håll som uddarna på en spikklubba. Det här gör att boken trots sitt höga tempo och sin spänning kräver en del av sin läsare, främst i form av koncentration. Man måste vara uppmärksam på berättelsens alla detaljer och aspekter, annars är det lätt att tappa tråden.

Den första boken om Max Anger känns ändå som en gedigen debut, och jag uppskattar att handlingen förflyttar mig till Ryssland – detta gigantiska och mångfacetterade land som är så lätt att både fascineras och förskräckas av. Just det lyckas Martin Österdahl verkligen förmedla, och när jag läser att han själv bott i Ryssland känner jag mig ännu mera övertygad. Det här är en välskriven thriller med komplexa karaktärer och många bottnar, och jag är ganska övertygad om att det kommer bli en ny läsarsuccé bland deckarfantaster.

Utgiven av: Bokförlaget Forum, 2016.

Finns att köpa hos Bokus och Adlibris

Betyg 3+ av 5

6 reaktioner till “Be inte om nåd av Martin Österdahl

  1. Funderar lite på vad din 3+ motsvarar hos mig, vilket ju så klart inte du heller kan veta 🙂 På listan här nere till vänster känns det ju som att vi har ungefär samma skala. Känner mig ändå lite sugen, det där med ”it- och mobilteknologi” lockar ju alltid.

  2. Hårdkokt thriller och spionroman är typiskt sådant som jag aldrig läser och helt ärligt två genrer jag dömt på förhand. Kanske skulle jag ta mig utanför komfortzonen och testa den här boken. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.